Sutkinji Miletić, Brkiću i Šabiću određen jednomjesečni pritvor

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor sutkinji Suda BiH Azri Miletić, te Rami Brkiću i Senadu Šabiću zbog sumnje da su počinili krivično djelo uzimanja, odnosno davanja mita i drugih oblika koristi.

Sud BiH je donio ovu odluku zbog bojazni da bi uhapšene osobe mogle uništiti, sakriti, izmijeniti ili falsifikovati dokaze ili tragove važne za krivični postupak ili ometati krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače (tačka 2. Zakona o krivičnom postupku), potvrđeno je za Klix.ba u Sudu BiH.

Prema rješenju Suda BiH pritvor može trajati do 25. marta.

Miletić, Brkić i Šabić uhapšeni su u četvrtak u okviru akcije Čekić koju su izveli pripadnici SIPA-e.

Prema nezvaničnim informacijama, tokom višemjesečne tajne istrage koju je vodilo Tužilaštvo BiH, sutkinja Miletić, pred kojom se kao predsjedavajućom Apelacionog vijeća BiH protiv dvojice optuženih vodi ponovljeni postupak, tražila je mito od 100.000 KM od Brkića i Šabića, a kako bi im izrekla što manju ili čak oslobađajući kaznu. Navodno, sutkinja je već preuzela jedan dio novca.

Podsjećamo, trojka je uhapšena neposredno nakon okončanja ročišta na kojem su u predmetu koji se pred sutkinjom Miletić vodi protiv Brkića i Šabića izrečene završne riječi. Uskoro je trebala biti izrečena i konačna presuda, no istraga Tužilaštva je, kako se čini, dala konkretne rezultate, te su uslijedila hapšenja i pretresi.

Inače, Brkić je bivši komesar Policije Unsko-sanskog kantona i nakon prvostepenog postupka osuđen je na 11, a Šabić na 10 godina zatvora. Kazna im je izrečena zbog proizvodnje i trgovine drogom, zloupotrebe položaja i korupcije. Međutim, ta presuda je ukinuta i suđenje je ponovljeno pred Apelacionim vijećem Suda BiH kojim predsjedava Miletićeva.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*