Novi paket sankcija sa Zapada: Rusima će biti uskraćen luksuz, a na udaru i ključni sektori

Evropska unija će zabraniti izvoz luksuzne robe u Rusiju, a kako bi time dodatno sankcionisala bogate stanovnike ove države. Ovo je dio novog paketa sankcija Zapada koji će vrlo skoro biti obznanjen.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je obznanila odluku o ovoj sankciji te naglasila da su je podržale i države G7. Poručila je da se ovim suprotstavlja onima koji podržavaju, kako je izjavila, ratnu mašinu ruskog predsjednika Vladimira Putina. Prema njenim riječima, više neće moći priuštiti raskošnost dok bombe padaju na nevine Ukrajince.

Ova sankcija je dio paketa sankcija kojom se Rusiji uskraćuju prihodi potrebni i za agresiju na Ukrajinu. Kakav je to paket sankcija bit ćepoznato sutra, 13. marta. Rusiji bi trebao biti uskraćen i status povlaštenog poslovnog partnera na tržištima zemalja G7.

“Ovim će Rusiji biti ukinute značajne pogodnosti koje ima kao članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO). Kompanije ove države više neće imati povlašten tretman u našim ekonomijama”, poručila je von der Leyen.

Namjerava se i to da se ova zemlja suspenduje iz međunarodnih finansijskih institucija, među kojima su Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka (WB). Osim toga, bit će zabranjen uvoz nekih od ključnih ruskih resursa – željeza i čelika.

Najavljeno je da će i energetski sektor Rusije biti sankcionisan. Kako je kazala predsjednica Evropske komisije, bit će onemogućeni transfer tehnologije i finansijskih usluga potrebnih za eksploataciju energenata, prenosi Euronews.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*