Danas novi pokušaj dogovora o formiranju Vlade FBiH

Delegacije Stranke Demokratske akcije (SDA), Demokratske fronte (DF) i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZBiH) danas će na sastanku u Sarajevu pokušati da postignu dogovor o formiranju nove vlade Federacije BiH (FBiH).

“Ostajemo kod zahtjeva za istim brojem ministarstava koliko bi ih imao i HDZ BiH. Dovoljno je ustupaka urađeno prilikom formiranja Vijeća ministara BiH i dogovora vezanih za formiranje Vlade Federacije BiH. Neće biti popuštanja”, rekao je uoči sastanka član Predsjedništva DF-a Damir Bećirović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da očekuje dogovor o formiranju federalne vlasti, ali i najavio mogućnost formiranja novih parlamentarnih većina ukoliko sastanak bude neuspješan.

“Uvjeren sam da ćemo u nedjelju završiti pregovore i reći “dali smo šansu ovoj parlamentarnoj većini”. To je naš cilj. Ako to ne uspije, moguće su drugačije kombinacije. Iskreno, ne veselim se bilo kakvim drugim kombinacijama”, rekao je Čović, te dodao kako proces pregovora mora biti okončan.

Zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović nakon razgovora 25. februara istakao je da je njegova stranka do sada pokazala spremnost da napravi ustupak, odričući se jednog ministarskog mjesta, te izrazio nadu da će do nastavka razgovora “sazreti stavovi kod nekih drugih”.

Prvi sastanak na kome se govorilo o formiranju Vlade FBiH održan je 22. februara, nakon što je dogovoren novi sastav Vijeća ministara BiH.

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je ranije da ukoliko ne bude postignut dogovor o formiranju Vlade Federacije BiH, njegova stranka neće dozvoliti ni formiranje ministarskog vijeća BiH. On želi da, u slučaju dogovora, Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH budu promovirane istog dana.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*