Godišnjica stupanja na snagu Konvencije o zabrani protivpješadijskih mina

Prvog marta se obilježava godišnjica stupanja na snagu Konvencije o zabrani protivpješadijskih mina, a tim povodom iz Koalicije za uključivanje protuminske akcije u razvojne programe podsjećaju da BiH izdvaja nedovoljno sredstava kako bi relativno brzo došla do cilja, odnosno do uklanjanja svih zaostalih mina.
Prije 13 godina, donošenjem Zakona o deminiranju, BiH je zvanično preuzela od UN-a sve protuminske aktivnosti, a usvajanjem Strategije protuminskog djelovanja obavezala se na povećano izdvajanje finansijskih sredstava kako bi do 2019. postala zemlja bez mina. Nažalost, pokazalo se da ovaj rok ne može biti ispunjen.

U junu prošle godine, na Revizorskoj konferenciji, postavljen je novi rok – 2025.godina. Do aprila ove godine BiH bi trebala dostaviti projekciju za završetak preostalih obaveza i povećati budžetska izdvajanja za protuminske aktivnosti.

Koalicija za uključivanje protuminske akcije poziva vlast na nivou države da pojača aktivnosti za postizanju svijeta bez mina i stvori zakonodavni okvir koji regulira ovu oblast.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*