Svjetski dan voda: Akcija čišćenja obala Drine

World Vision BH fondacija je u saradnji sa Gradskom upravom Grada Goražde i Mjesnom zajednicom Goražde 1.obilježilaSvjetski dan voda. Ovim povodom smo pokrenuli akciju čišćenja priobalja rijeke Drine u kojoj su učestvovali učenici osnovnih i srednjih škola, volonteri Crvenog krsta Goražde i građani.

“Šetalište je kritična zona na kojoj se uvijek zadržava otpad koji nanosi voda. Smeće koje neodgovorni građani bacaju u gornji dio toka Drine rijeka nanese na obale u gradskoj zoni”, kaže Edisa Ahmetspahić iz World Vision BH fondacije.

Pored čišćenja okoliša, Dan voda obilježen je dječijim performansom kojim dječaci i djevojčice vrtićkog uzrasta izražavaju njihovo shvatanje važnosti očuvanja okoliša.

“Naviku da brinemo o prirodi i okolišu usvajamo od ranog djetinjstva i World Vision se trudi potaći djecu i mlade da se odgovorno ponašaju i daju primjer i starijim da čuvaju svoju životnu sredinu, a posebno Drinu koja je simbol našeg grada i regije.Upravo zato organizujemo akcije čišćenja obala rijeka, šetališta i drugih površina uklanjajući razno smeće, plastiku i kućni otpad. Prošle godine smo u saradnji sa Gradskom na ovom području postavili kante za smeće, te ovom prilikom molimo građane da ih koriste i ne odlažu  smeće u prirodi.” dodala je Edisa.

Za učesnike akcije čišćenja se tokom dana organizira ručak koji spremaju učenici Srednje stručne skole „Džemal Bijedić“ i Udruženje ribolovaca.

World Vision BH Fondacija podržava sve aktivnosti koje za cilj imaju smanjenje negativnih posljedica klimatskih promjena, te ćemo u narednom periodu nastaviti akcije čišćenja i pošumljavanja ogoljenih površina, sa posebnim fokusom na medonosno drveće. Sve aktivnosti se odvijaju u okviru projekta “Pokreni akciju za promjenu” koji World Vision BH fondacija provodi u 9 općina u BiH.

“Svjesni utjecaja klimatskih promjena na našu okolinu, porast temperature, sve učestalije suše i poplave, smatramo da ne smijemo odgađati aktivnosti koje doprinose ublažavanju ovih posljedica promjene klime”, kaže Edisa Ahmetspahić iz World Vision BH fondacije.

World Vision BH

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*