Svečanom sjednicom „Preporod“ obilježio Dan nezavisnosti BiH

Bošnjačka zajednica kulture Preporod, danas je u Tuzli održao svečanu sjednicu povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Podsjećajući na referendum iz 1992.godine, prisutni su istakli istorijske činjenice, te koliki je značaj obilježavanja 1.marta.

Na svečanoj sjednici je kazano, da je referendum bio najdemokratičniji događaj u istoriji Bosne i Hercegovine, kada su se svi svjesni građani odlučili na nezavisnost. Među njima je istakli su, bio i veliki broj srba, jer da nije tako procenat izlaznosti bi bio mnogo manji. Prema riječima predsjednice Preporoda Tuzlanskog kantona Azre Gazibegović, ovo je veliki dan za Bosnu i Hercegovinu, i svi će vrlo brzo shvatiti, da trebamo biti ponosni na ono što su priznale Ujedinjene nacije.

„Bez obzira što Republika Srpska još ne prihvata ovaj datum, mislim da će jednog dana omladina shvatiti, koliki je značaj ovog dana, i da ćemo dočekati da se on obilježava na cijeloj teritoriji BiH. Što se tiče Federacije BiH, mi smo samosvjesni, šta nam ovaj datum znači, šta je država ako nema svoj dan nezavisnosti, i šta je narod ako nema svoju državu“, kazala je Gazibegović.

Nermin Tursić predsjednik Općinskog odbora Preporoda iz Srebrenika, održao je prigodan referat. Kako je kazao, važno je bilo očuvati vanjske granice Bosne i Hercegovine, što je bio i cilj međunarodne zajednice.

„Ja se iskreno nadam da će proraditi svijest kod mlađih generacija. Oblici nacionalizma koje vode nacionalističke struje, koje su anti državni orijentisane, ne donose željene rezultate. Sve se teže živi, sve je više nezaposlenih, a nacionalizam je samo forma koja bi mogla amnestirati sve njihove neuspjele ekonomske i političke procese. Mislim da će taj paravan pasti, i da će se okrenuti jednom drugom pitanju BiH, i da će ona nadživjeti sve te procese, jer bilo je i težih trenutaka“, izjavio je Tursić.

Ukoliko građani Bosne i Hercegovine zadrže dozu patriotizma, budućnost naše zemlje neće doći u pitanje. Sve što u Dejtonskom sporazumu nije definisano, naslijeđeno je iz Republike Bosne i Hercegovine, pa tako i državni praznici koje bi trebalo obilježavati na cijeloj teritoriji, kazano je na svečanoj sjednici.

(RTV7)

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*