Generalna skupština UN o isključenju Rusije iz Vijeća za ljudska prava

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (UN) glasaće danas o zahtjevu zapadnih zemalja da Rusija bude isključena iz Vijeća UN za ljudska prava zbog njene invazije na Ukrajinu.

Da bi Rusija bila suspendovana iz Vijeća UN za ljudska prava, sa sjedištem u Ženevi, potrebna je dvotrećinska većina. Ukupno 193 članice Generalne skupštine UN pozvane su na glasanje za ili protiv, pošto se uzdržani neće uzimati u obzir.

Američka ambasadorica pri UN Linda Tomas-Grinfild (Thomas-Greenfield) ocijenila je da Rusija ne treba da bude u Vijeću UN za ljudska prava jer bi mogla da to tijelo koristi kao propagandno oruđe.

“Svakodnevno vidimo izvještaje o njenoj (ruskoj) nezainteresovanosti za ljudska prava. Učešće Rusije u Vijeću UN za ljudska prava je farsa. To šteti kredibilitetu Vijeća i UN u cjelini”, dodala je ambasadorica.

SAD i Velika Britanija, koja je podržala američki stav o suspenziji Rusije, uvjerene su da će dobiti dvotrećinsku većinu u Generalnoj skupštini UN.

U tekstu rezolucije SAD, o kojoj će se glasati, navodi se da Generalna skupština UN može da suspenduje pravo članstva neke zemlje u Vijeću UN za ljudska prava ukoliko ta zemlja čini gruba i sistematska kršenja tih prava.

Vijeće za ljudska prava je glavni forum UN odgovoran za promociju te oblasti. Vijeće je osnovano 2006. godine i ima 47 država članica koje bira Generalna skupština.

Pored promovisanja, Vijeće ima misiju da redovno preispituje stanje ljudskih prava u zemljama članicama UN. I Ukrajina i Rusija su njegove članice.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*