Povećan opći bod za nove penzionere u FBiH

Vlada Federacije BiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, donijela Odluku kojom daje saglasnost za usklađivanje vrijednosti općeg boda za 2022. godinu, shodno članu 78. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, u procentu od 4,8 posto i utvrđuje se u iznosu od 16,35 KM.

Kako je obrazloženo, Odluka je donesena nakon što je Federalni zavod PIO dostavio resornom federalnom ministarstvu 3.3.2022. godine inicijativu za dobijanje saglasnosti za usklađivanje vrijednosti općeg boda za 2022. godinu za 4,8 posto. Naime, za toliko je, prema podacima Federalnog zavod za statistiku, porasla prosječna bruto plaća u FBiH u 2021. godini u odnosu na 2020. godinu.

Odredbom člana 78. Zakona o PIO propisano je da se vrijednost općeg boda usklađuje 15. aprila svake godine, počev od 1.1.2019. godine, prema procentu porasta prosječne bruto plaće u FBiH u prethodnoj godini, a vrijednost općeg boda, uz saglasnost Vlade FBiH, utvrđuje i objavljuje nosilac osiguranja, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*