UNHCR: Neophodan odgovor u slučaju ukrajinskih izbjeglica u BiH

Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice UNHCR i Crveni krst koordiniraju napore s drugim humanitarnim organizacijama kako bi bila pružena pomoć izbjeglicama iz Ukrajine.

Međutim, navode da najvažnija pomoć koja je ovim ljudima potrebna su odgovorne i odgovarajuće odluke nadležnih institucija.

– Direktiva o privremenoj zaštiti mora biti usvojena što je prije moguće, a također je i od ključne važnosti da im se pruže informacije o mogućnostima koje oni kao izbjeglice imaju kako bi se izbjeglo nepotrebno dalje raseljavanje. Iako je trebalo djelovati od prvog dana kada su ukrajinske izbjeglice počele pristizati, još ima vremena da se reaguje, da se barem zaštite izbjeglice koje se još uvijek nalaze u zemlji – saopćio je UNHCR.

Podsjećaju da je više od 25 evropskih zemalja usvojilo EU direktivu o privremenoj zaštiti koja Ukrajincima nudi pravo na legalan boravak i pristup uslugama, budući da uobičajene procedure azila koje postoje u većini zemalja ne zadovoljavaju potrebe priliva ovih izbjeglica u evropske zemlje u ovom trenutku.

– Nažalost, vlasti u BiH još uvijek nisu uzele u razmatranje ovo rješenje za ukrajinske izbjeglice. Za neke od ovih ljudi kojima je potrebna međunarodna zaštita prošlo je 30 dana boravka u BiH i većina njih je odlučila da nastavi put van Bosne i Hercegovine u nadi da će pronaći državu koja im može pružiti bolju pravnu zaštitu i rješenja. Ponovo su na putu izloženi brojnim rizicima – ističu iz UNHCR-a.

Smatraju da Bosna i Hercegovina, uz pomoć domaćih i međunarodnih organizacija, može ponuditi adekvatnu podršku i pomoć kako bi se osiguralo da ugrožene izbjeglice iz Ukrajine ne budu dalje izložene brojnim rizicima kretanjem na nova putovanja tražeći zaštitu.

UNHCR, čiji je globalni mandat pružanje podrške vladama u zaštiti izbjeglica, spreman je savjetovati i podržati vlasti u BiH o uslovima prijema, komunikaciji s izbjegličkom populacijom, aktivnostima zaštite i trajnim rješenjima. Saradnja s ključnim akterima osigurat će bolji i pravovremeni odgovor i pružiti izbjeglicama iz Ukrajine zaštitu koju zaslužuju.


(Vijesti.ba / Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*