Schmidt: Nitko ne želi uzeti nešto od Republike Srpske

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt kazao je danas u Beogradu da nitko ne želi nešto uzeti od Republike Srpske (RS) ili srpskog naroda u RS te da bi se u svako doba sastao s Miloradom Dodikom.

“Nitko ne želi uzeti nešto od RS, ili srpskog naroda. Potreban je razuman pristup. Spreman sam tome dati svoj doprinos. Mislim da sam poznat kao netko tko ne nameće odluke, već sam jedino naredio kako treba ‘otvoriti igru’, i da molim sve da dođu i igraju”, rekao je Schmidt.

Na pitanje namjerava li svrgnuti Dodika, kazao je da je čuo da postoje glasine kako ga neko želi uhititi.

“To je glupost. Mogu mu jamčiti kako ne namjeravam i neću poduzeti ništa čime bih mu ograničio slobodu rada i kretanja. Ali očekujem da možemo vratiti se za pregovarački stol. Ne možete tražiti dijalog i imati samo monolog. Imam dojam da je Dodik prijatelj monologa. Vratite se i zaustavite vrijeđanje bilo koga, bilo gdje. Vratimo se temi”, istaknuo je Schmidt, a prenosi Radiotelevzija Srbije.

Kazao je da je nevjerojatno da se 14 godina razgovara o državnoj imovini u Bosni i Hercegovini, a da se ništa nije riješilo.

Podsjetio je da su sve zemlje bivše Jugoslavije bile pred istim izazovom i da su ga sve, izuzev BiH, riješile.

“I moja zemlja, Njemačka, imala je slično iskustvo prilikom ujedinjenja. Vidjelo se da je moguće to riješiti. Ali potrebno je sjesti i razgovarati, jer ne postoji ništa što ne se može provesti”, poručio je Schmidt te dodao da je “žuti karton” koji je pokazao, poziv na vraćanje za pregovarački stol.

Odgovarajući na pitanje hoće li biti izbora ako se ne promjeni izborni zakon, Schmidt je izrazio nadu da će posljednji tjedni biti iskorišteni za usvajanje izmjena.

“Razočaran sam da posle duge diskusije, dvije godine, nije postignut dogovor. Ako pogledam na Srbiju, vidio sam da je organiziran, na inicijativu predsjednika Vučića, okrugli stol s opozicijom i gdje je postignut dogovor. Zašto to ne bi uspjelo i u BiH”, upitao je on, te dodao da se izbori moraju održati, jer je to pravo građana.

Istakao je da bi želio da izborni zakon bude poboljšan, kako je predloženo i da će pomoći koliko može, ali konačnu odluku donosi parlament.

Upitan kako vidi budućnost Bosne i Hercegovine, i je li ona održiva država, Schmidt je kazao da je BiH zemlja neiskorištenih prilika i to neiskorištenih prilikama da se približi EU, te tako osigura miran razvoj.

“Moj savjet za BiH jeste kako ne bi trebala biti među onima koji su ostali izgubljeni kada svi iz susjedstva budu dio europskih integracija”, kazao je Schmidt.

Naglasio je da u BiH utjecaj nema samo EU, već ima i igrača izvan Europske unije što čini stvari kompliciranim.

“Ne vidim da postoji opasnost od rata u Bosni i Hercegovini, ali vidim da je potrebno raditi na smanjenju tenzija”, naglasio je visoki predstavnik u BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*