Šestero poginulih u drugoj rudarskoj katastrofi u Poljskoj

Broj poginulih u poljskoj drugoj rudarskoj nesreći u razmaku od sedmice porastao je na šest u ponedjeljak, saopćio je premijer Mateusz Moraviecki (Morawiecki), istovremeno obećavajući istragu sigurnosnih standarda u pogođenim jamama.

Zemljotres je uzdrmao rudnik Borjnia-Zofiovka (Borynia-Zofiowka) u južnoj Poljskoj u subotu ujutru, samo nekoliko dana nakon što je u eksploziji metana poginulo pet ljudi u obližnjem rudniku uglja Pniovek (Pniowek).

Porastao broj

Oba rudnika pripadaju rudarskoj kompaniji u državnom vlasnišvu JSW.

Danas smo saznali da su još dvojica rudara koji su propatili kao rezultat katastrofe u Zofiovki preminuli, tako da je broj stradalih rudara sada porastao na šest – izjavio je Moraviecki na konferenciji za novinare.

Moraviecki je kazao da je naredio istragu radne prakse u rudnicima.

Uslijediti posljedice

– To će također pokazati da li je sve ovo samo podudarnost nesretnih slučajeva i katastrofa, ili da li je bilo kakvog nemara, nakon čega će uslijediti odgovarajuće posljedice – kazao je.

Spasilački napori su u toku u oba rudnika, saopćio je JSW.

Kompanija navodi da u Pnioveku spasioci rade na stvaranju dvije brane protiv ekspolozija koje bi privremeno izolirale ugroženi dio od ostatka rudnika, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*