Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se s predsjednicima Senata i Predstavničkog doma Parlamenta Kraljevine Nizozemske Janom Bruijnom i Verom Bergkamp. Džaferović je u okviru zvanične posjete Kraljevini Nizozemskoj imao razgovor s predsjednicima Senata i Predstavničkog doma Parlamenta Nizozemske. Čelnici Nizozemskog parlamenta i predsjedavajući Predsjedništva BiH podvukli su veoma dobre, prijateljske odnose između dvije države. ( Predsjedništvo BiH - Anadolu Agency )

Džaferović u Nizozemskoj: BiH ne smije izgubiti korak sa zemljama regiona u približavanju EU

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović se u okviru zvanične posjete Kraljevini Nizozemskoj sastao s predsjednicima Senata i Predstavničkog doma Parlamenta Janom Bruijnom i Verom Bergkamp.

Čelnici Nizozemskog parlamenta i predsjedavajući Predsjedništva BiH podvukli su veoma dobre, prijateljske odnose između dvije države.

Tokom sastanka razmijenjena su mišljenja o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini uzrokovanoj blokadom rada državnih institucija, a razgovarano je i o situaciji u regionu Zapadnog Balkana u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu.

Džaferović se zahvalio na principijelnom stavu Parlamenta Kraljevine Nizozemske u vezi s načinom rješavanja krize u Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanka rečeno je da Bosna i Hercegovina ne smije izgubiti korak sa ostalima u regionu kada je u pitanju približavanje Evropskoj uniji.

Tokom zvanične posjete Nizozemskoj Džaferović se danas susreo i s gradonačelnikom Haga Jan van Zanenom.

Tokom razgovora predsjedavajući Džaferović istaknuo je da mu je zadovoljstvo biti u Hagu, svjetskoj prijestolnici međunarodnog prava, te dodao da Hag i Sarajevo spadaju u one gradove čije samo ime nosi sa sobom veliku simboliku.

Gradonačelnik Haga informirao je Džaferovića o saradnji grada Haga i Sarajeva, posebno u domenu mladih.  

Predsjedavajući Džaferović zahvalio je gradskim institucijama na odluci o izgradnji memorijala u Hagu posvećenog žrtvama genocida u Srebrenici.

Na kraju sastanka, predstavnici učenika Maris koleža iz Haga uručili su predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine simbolično pismo za svoje vršnjake u Sarajevu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*