BiH nezaustavljivo ide unazad, a međunarodna zajednica ne radi ništa

Bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown upozorio je da Bosna i Hercegovina nezaustavljivo ide unazad već deset godina, a da međunarodna zajednica ne radi ništa da se to prekine, piše Dnevni avaz.

U govoru koji je jučer održao na prestižnom britanskom Univerzitetu Oxford, on je vrlo direktno kritizirao prvenstveno međunarodnu zajednicu, ali i političare u BiH.

”Sve me više brine situacija u BiH. U teškim vremenima mora se biti direktan” – rekao je Ashdown.

On je nastupio u okviru konferencije o Balkanu koju je ovaj univerzitet organizirao pozvavši veliki broj gostiju, uključujući i ambasadore balkanskih država u Londonu.

Ashdown je istakao da međunarodnoj zajednici trebaju nova odlučnost i insistiranje na reformama, a ne stalno zadovoljstvo statusom quo.

Naveo je da političari u BiH nefunkcionalnost države upotrebljavaju za vlastitu korist i svađanje naroda. Istim tim narodima svi vlastodršci uskraćuju osnovna ljudska prava, uključujući i pravo na rad, kvalitetnu socijalnu i zdravstvenu zaštitu, sigurnost, vladavinu zakona i moderno obrazovanje.

”U BiH se uskraćivanje tih prava koristi za potpirivanje etničkih razlika i, sve češće, poticanje na vjersku netoleranciju. To se onda preslikava na stalno usporavanje i ometanje jedinog puta u bolju budućnost – članstvo u NATO-u i EU” – istakao je Ashdown.

Posebno je naglasio da ekonomske reforme, na koje sada Brisel sve više polaže nade, jesu potrebne i dobre, ali da nisu dovoljne da bi se riješio problem nefunkcionalnosti BiH.

(Fena/MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*