Sarajevo, BiH - 26. oktobar 2021: Sa zakašnjenjem od pola sata u Sarajevu je počela sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kojoj prisustvuje 28 od ukupno 42 zastupnika ( Denis Zuberi - Anadolu Agency )

Predstavnički dom državnog parlamenta o prijedlozima dopuna Izbornog zakona

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebao bi da razmatra 88 tačaka dnevnog reda, među kojima su i prijedlozi dopuna Izbornog zakona, kao i zakona o odbrani.

Predložene su i izmjene i dopune Izbornog zakona koje se odnose na tehnička pitanja koja predviđaju uvođenje novih pojmova i definicija, način formiranja biračkih odbora i sprečavanja zloupotrebe javnih resursa u kampanje, stvaranje pretpostavke za uvođenje elektronske identifikacije birača i brojanja glasova.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i zaključak sa 16. sjednice Zajedničkog kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine BiH u vezi sa odlukom o upućivanju zahtjeva za dodjeljivanje kandidatskog statusa BiH po ubrzanoj proceduri, čiji je predlagač Dom naroda, objavljeno je na stranici Predstavničkog doma.

U planu je i rasprava o većem broju finansijskih i izvještaja o radu niza institucija, agencija i tijela u BiH za 2020. i 2021. godinu, te rješavanje određenih kadrovskih pitanja.

Obimnim dnevnim redom predviđeno je i razmataranje većeg broja poslaničkih inicijativa, kao i davanje saglasnosti za ratifikaciju niza međunarodnih sporazuma BiH. Poslanici bi trebalo da obave i niz glasanja u drugom krugu o ogromnom broju tačaka dnevnog reda za koje na predhodnom zasjedanju nije bilo saglasnosti.

Među važnijim tačkama je i drugi krug glasanja o prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Prema predloženom budžetu, koji će se pred poslanicima naći u drugom čitanju, ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2021. godini iznose 1.027.100.000 KM, što je povećanje za tri odsto u odnosu na budžet iz prethodne godine, dok servisiranje spoljnog duga BiH iznosi 843.905.504 KM i veće je za pet odsto u odnosu na budžet institucija BiH za 2020. godinu.

Prihodi od direktnih poreza iznose 780.000.000 KM i na nivou su iz 2020. godine.

Ukupni rashodi institucija BiH i servisiranje spoljnog duga BiH u predloženom budžetu za 2021. godinu iznose 1.871.005.504 KM i u odnosu na 2020. godinu veći su za četiri odsto.

U drugom krugu glasanja naći će se i prijedlog zakona o carinskim prekršajima BiH, čiji je predlagač Savjet ministara BiH, po hitnom postupku.

Kao razlog donošenja novog zakona navedeno je usklađivanje oblasti carinskih prekršaja sa odredbama novog zakona o carinskoj politici u BiH i odredbama nove odluke o sprovođenju zakona o carinskoj politici u BiH, a njegov osnovni cilj je da obezbijedi poštovanje zakonskih i podzakonskih odredaba carinskog zakonodavstva BiH.

Početak sjednice zakazan je za 11.00 časova, a prethodiće joj sjednice Kolegijuma Predstavničkog doma i Kolegijuma u proširenom sastavu.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*