OmbudsmenI BiH čestitali Međunarodni praznik rada uz podsjećanje na značaj poštivanja prava na rad

Ombudsmeni Bosne i Hercegovine – Jasminka Džumhur, Nives Jukić i Ljubinko Mitrović uputili su čestitku građanima i građankama Bosne i Hercegovine povodom 1. maja – Međunarodnog praznika rada, te još jednom ukazali na značaj poštivanja radnih prava.

Pravo na rad je jednako za sve i podrazumijeva obavezu nadležnih organa da građanima omoguće ostvarivanje ovog prava, tj. jednak pristup radu i pod jednakim uslovima, što između ostalog podrazumijeva osiguranje transparentnog pristupa radnim mjestima, pod jednakim uslovima, kroz otvoren selektivni proces, i bez diskriminacije – ističu ombudsmeni.

Istovremeno, upozoravaju na kompleksnu situaciju u kojoj se trenutno nalazi Bosna i Hercegovina, a gdje je pravo na rad u velikoj mjeri ugroženo pri čemu najveće posljedice osjete stanovnici Bosne i Hercegovine u svakodnevnom životu, “kada je prisutan konstantan rast cijena namirnica i troškova života, dok plaće ostaju iste”.

Ombudsmeni podsjećaju na to da kršenje prava po osnovu radnog odnosa sa sobom povlači i kršenje, odnosno onemogućavanje ostvarivanja čitavog niza drugih Ustavom garantovanih prava građana.

Kršenje prava zaposlenih po osnovu rada, posredno ugrožava i pripadnike svih onih društvenih grupa koje, u današnje vrijeme možda više nego ikada ranije, najviše zavise od prihoda radno sposobnih članova porodice – djecu, starije, bolesne i druge osobe koje nisu sposobne za rad – saopćeno je iz Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH.

(fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*