23.05.2016., Osijek - 07.05.2015., Zagreb - Mak je cvijet koji se moze pohvaliti prastarom simbolickom tradicijom. Mak simbol je duboka sna, zaborava i smrti, no, zbog obilja sjemenki u makovoj glavici takodjer je i simbol obilja, bogatstva, plodnosti i ljubavi. Njegovi zarkocrveni cvjetovi simboli su ljubavne vatre, no i prolivene krvi, to sto naglo venu pokazuje na prolaznost ljubavi. Stari grci su darivali vijence makova cvijeta kako bi osigurali lijepe snove i spokojan san. U mnogim pjesmama su opjevavane zrtve ratova i u njima se uvijek pojavljivao mak, kao simbol prerane smrti ili sjecanja na palog junaka. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Sutra u BiH pretežno sunčano vrijeme

Sutra se u našoj zemlji očekuje pretežno sunčano vrijeme. Poslije podne porast naoblake u Bosni praćen pljuskovima i grmljavinom. U Hercegovini naoblačenje krajem dana ili tokom noći. Vjetar slab na jugozapadu Bosne i u Hercegovini jugozapadni, a u ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 7 do 11, na jugu do 14, a dnevna od 17 do 22, na jugu do 25 °C.

Opšta slika će biti ljepša u prijepodnevnim satima. U Bosni će drugi dio dana proteći uz lokalne pljuskove i grmljavinu što će kvariti ugođaj, u Hercegovini bi južina i sparno vrijeme mogli praviti probleme osjetljivim osobama. Moguće su meteopatske reakcije u vidu nervoze, glavobolje, umora, dekoncentracije, stoga je poželjno ne pretjerivati sa aktivnostima.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*