Regulatorna agencija za komunikacije pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana slobode medija

Regulatorna agencija za komunikacije pridružuje se obilježavanju 3. maja, Svjetskog dana slobode medija. Svjetski dan slobode medija je dan kada se javnost podsjeća na nezaobilaznu ulogu medija i medijskih sloboda u izgradnji i očuvanju demokratije.

Indeks medijskih sloboda, koji analizira stanje medijskih sloboda u 180 zemalja, svake godine ukazuje na katastrofalne efekte informacionog haosa koji su posljedica djelovanja globalizovanog i neregulisanog online informativnog prostora, koji podstiče širenje lažnih vijesti i propagande, kao i evidentnu atmosferu straha, kojoj doprinose animoziteti političara prema novinarima.

U izvještaju Reportera bez granica i njihovom Svjetskom indeksu medijskih sloboda (World Press Freedom Index) za 2022. godinu, Bosna i Hercegovina se nalazi na 67. mjestu i pala je za devet mjesta u odnosu na prošlu godinu.

Cilj svakog društva je postizanje što većeg stepena medijskih sloboda, ali i odgovornosti novinara za poštovanje standarda novinarske profesije, što neminovno garantuje i veći stepen poštovanja osnovnih ljudskih prava. Agencija, svjesna važnosti prava građana na slobodan pristup informacijama, svoj rad zasniva na principima transparentnosti, odgovornosti i otvorenosti, kako bi bila na usluzi svim građanima Bosne i Hercegovine.

( RAK)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*