Milanović: Na samitu NATO-a staviću veto na ulazak Finske

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u Vukovaru je komenarisao izmjene zakona o odbrani, pitanje smanjenja ovlaštenja predsjednika, kao i moguće proširenje NATO-a.

– Izmjene zakona o odbrani su užasno komplikovana procedura, ukoliko se ne želi izvršiti državni i ustavni udar. S Josipovićem se pregovaralo godinu dana, na kraju sam stao na Josipovićevu stranu. Ako o tome žele razgovarati, bolje neka se čuvaju, poručio je Milanović dodajući da izmjene ne mogu donijeti bez njegove podrške.

Milanović je rekao kako ne bi potpisao takve izmjene zakona.

– Banožiću treba uzeti ono što ima jer se pokazalo da je opasan sitni kriminalac koji ne želi provesti sudsku presudu Upravnog suda da vrati Burčula na posao, koji ne isplaćuje dnevnice vojnicima koji prate Vrhovnog zapovjednika, a na to sve ga potiče udbašenković. Prvo je optužio mene da sam s nekim advokatom izmanipulisao Gotovinu, Čermaka i ostale generale kao udbaške idiote, sitne budale, a onda su jučer rekli da sam se zalagao protiv proširenja NATO-a još prije napada Rusije na Ukrajinu, pa naravno da jesam, ali širenja na Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju. Tada još niko nije spominjao Finsku i Švedsku. Takvu laž može plasirati samo udbaška osovina, to je takva vrsta blaćenja koju znaju samo udbašenković, Njonjo koji se javio neki dan. Mjesec i po sam ga puštao na miru, majka me zamolila radi mira u široj familiji, da ga ne diram i gazim, morat ću opet, rekao je Milanović.

On je dodao sa Rusijom nema nikakve veze.

– Ja sam na hrvatskoj strani, tretiraju nas kao budale, huljski to podupire Plenković. Plenković i ja nismo ista dimenzija, a pritom ne mislim da sam ja viša ili niža. Ja s Rusijom nemam veze. Oni igraju svoju igru, oni su agresor u ovom ratu, a mi imamo kliku na vlasti, kazao je dodavši da se ne boji ni Rusije, niti Ukrajine.

Milanović je najavio i da će na summitu NATO-a staviti veto na pozivnicu Finskoj da uđe u Savez dok se ne riješi pitanje Bosne i Hercegovine. Novinari su ga pitali i kako to misli ostvariti, s obzirom da nema podršku Vlade.

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*