Sjednice VSTV od sada otvorene za javnost

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH donijelo je danas odluku da sjednice Vijeća budu otvorene za javnost što “predstavlja značajan doprinos i nesporan dokaz posvećenosti VSTV-a unapređenju transparentnosti institucije i povećanju povjerenja javnosti u njen rad”.

Iz VSTS-a BiH saopšteno je da će svim zainteresovanim za rad ove institucije, rasprave i odluke tokom sjednica biti omogućeno audio i video praćenje.

Praćenje sjednica VSTV-a BiH biće omogućeno u posebnoj prostoriji u sjedištu Vijeća putem videolinka, uz obaveznu najavu dolaska najkasnije 48 sati prije održavanja sjednice.

Sjednice VSTV-a biće isključene za javnost samo u izuzetnim slučajevima, konkretno u dijelu sjednice u kojem se provodi postupak glasanja, te kada VSTV odlučuje o žalbama na odluke drugostepene disciplinske komisije ili donese odluku kojom tačku dnevnog reda ili dio diskusije proglašava zatvorenim za javnost.

Odluku vezanu za eventualno proglašavanje tačke dnevnog reda ili dijela diskusije zatvorenim za javnost, VSTV BiH može donijeti ukoliko je to potrebno radi zaštite podataka koji su zakonom, drugim propisom ili aktom označeni kao tajna, radi zaštite privatnosti i ličnih podataka, te kada raspravlja o pitanjima koja mogu naštetiti ugledu ili integritetu pravosuđa, odnosno nosilaca pravosudnih funkcija.

Sjednice će biti otvorene za javnost nakon stupanja na snagu izmjena Poslovnika VSTS-a BiH, kojim je regulisano ovo pitanje, odnosno narednog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku BiH”.

(RTV7/Srna)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*