Platforma antifašizma je generacijski izazov – Mustafić: Naša je obaveza da rat dobijemo riječima…

Krajnje je vrijeme da kažemo odlučno ne fašizmu, koji je pokucao na vrata naših domova i ‘41. i ‘92. i ovo je konačno stoljeće u kojem treba graditi neke ljepše vrijednosti na Platformi antifašizma, poručio je uvodničar Nijaz Skenderagić na konferenciji za novinare antifašista BiH u organizaciji SABNOR-a BiH.  

Govoreći o Platformi za antifašističko bosanskohercegovačko društvo u 21. vijeku, Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH je istakao da je ono što je važno, odosno ono što h je potaklo da uđu i rad na Platformi, bila spoznaja “da mi živimo neofašističko društvo posljednjih decenija”.

image

– Sami sebi smo rekli nemamo pravo na šutnju, zbog onih čije djelo slijedimo, ali i nas i budućih generacija. Došlo je vrijeme kad na ovakvo neofašističko društvo moramo naći odgovore. Kako i šta, pokušali smo sročiti u ovoj Platformi. kazao je Đulić.

Dino Mustafić, bh. reditelj i aktuelni direktor Narodnog pozorišta Sarajevo, istakao je da smo nažalost 9. maja postali svjesni da je “fraza Nikad više tek prazan slogan. Očigledno je da su ljudi spremni za nasilje i moramo stvarati političku i moralnu okolinu kako bismo to spriječili”.

– Živimo modulirani oblik fašizma, koji niče u nedostatku političkih ideja, gubitka vrijednosti za koje smo se zalagali, vrijednostima zajednice. Možemo reći da smo skoro godinama postali ravnodušni na pojavu fašizma, što je za nas neprihvatljiva činjenica. Naravno, vidjet ćete da u našoj Platformi snažno osuđujemo revizionistički narativ. Za taj fašizam koji se rodio na našim adresama, koji skoro pa dnevno vidimo kroz to kako se vandalski odnosimo prema spomenicima antifašizma, kroz skandiranje na stadionima odgovorni smo – svi pojedinačno i kolektivno. Smatram da je Platforma generacijski izazov, da pokušamo da se iz pokornog glasača vratimo supstanci antifašizma i građanskog identiteta. Platforma će nam pomoći da vratimo ideale u naš prostor, kazao je Mustafić te dodao: Mislimo da imamo platformu koju ćemo ponuditi građanstvu, partnerima u regionu, svim političkim subjektima koji se promoviraju, da stanu snažno iza Platforme. Ovo čovječanstvo ne zna kojim će putem da krene i očigledno je vrijeme da antifašisti snažno artikulišu i da dođu u fokus, da nađu zajedničke imenitelje koji će harmonizirati naše etničke odnose i pokušati da djeluje racionalno, posvećeno i demokratski. Ako je ta platforma mržnje koje nas je razarala, onda je ova Platforma, platforma ljubavi, zajedništva, najbolji dio nas. Naša obaveza je da rat dobijemo riječima kojima ćemo se zalagati u društvu.

Raif Dizdarević, učesnik NOR-a, nekadašnji predsjednik SABNOR-a, istakao je da je puno toga što bi trebalo reći:

– Zašto Platforma, ovaj razgovor, potreba dogovora, što nas očekuje i u čemu ćemo se naći i sa čime ćemo se boriti, rečeno je već. Nažalost, kad je riječ o prilikama u BiH i kako stanje vide građani BiH i kako nas vidi svijet, moram reći da je to jako loša slika. Stalno se ponavlja ocjena u javnosti da se BiH nalazi u najtežoj krizi u ovih poslijeratnih 30 godina. U ovom trenutku, mi smo postali na neki način, međunarodni slučajevi.

Posmatrajući svjetske prilike, međunarodna situacija koja će utjecati na stanje i sudbinski pitanja, mislim da nas čekaju teška vremena. Poslije agresije Rusije na Ukrajinu sa posljedicama koje već svjetska slika stanja osjeća, mi ulazimo u teška vremena iz kojih se ne možemo izbaviti i mi ćemo pod utjecajem tog stanja, teško je znati kako će se to završiti, kazao je Dizdarević. 

(RTV7/ Oslobođenje)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*