Rudari traže 20 odsto veće plaće, EPBiH i Rudnik Banovići nude osam odsto, šta će reći Vlada FBiH

Sastanak sa predstavnicima Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, Vlade Federacije BiH i Rudnika Banovića bio je sadržajan, ali još nismo postigli dogovor o novom kolektivnom ugovoru – kaže za Faktor Sinan Husić, predsjednik Sindikat radnika rudnika FBiH. 

Naglašava kako su socijalnim partnerima jasno kazali da ne odustaju od zahtjeva da se poveća plaća radnicima u rudnicima.

– Naš zahtjev je 20 odsto, EPBiH u čijem Koncernu posluje sedam rudnika i Rudnik Banovići nude osam posto. Iz EPBiH i Banovića istakli su kako ne mogu poricati da naš zahtjev ima uporište u smislu drastičnog poskupljenja troškova života, ali je pitanje da li mogu zatvoriti finansijsku konstrukciju.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić upoznat će Vladu FBiH na sjednici u četvrtak o ovoj rundi pregovora. Očekujemo da Vlada FBiH zauzme stav po svim našim zahtjevima – istakao je Husić.

Dodaje kako su u dobroj mjeri približeni stavovi po dvije stavke radne verzije kolektivnog ugovora.

– Dvadesetak godina pričamo o usaglašavanju strukture platnih razreda i sada su veliki izgledi da se to konačno usvoji. Dalje, očekujemo da i dio koji se odnosi na sistematizaciju radnih mjesta bude uspješno okončan. Novi sastanak je u ponedjeljak, u 12,00 sati, i tada ćemo na stolu imati i stav Vlade FBiH – rekao je Husić.

(RTV7/Faktor)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.