Počela sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, Schmidt predstavio izvještaj o Bosni i Hercegovini

U Njujorku je počela sjednica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) posvećena situaciji u Bosni i Hercegovini. Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt na sjednici je predstavio svoj polugodišnji izvještaj o radu.

Prethodno su ambasadori Rusije i Narodne Republike Kine u UN-u uložili prigovor na Schmidtovo obraćanje u Vijeću sigurnosti.

“Državljanina Njemačke Christiana Schmidta ne smatramo legitimnim visokim predstavnikom u BiH. Vijeće sigurnosti UN-a nije dalo odgovarajuću saglasnost za njegovo imenovanje na ovu funkciju”, rekao je ruski ambasador u UN-u Vasili Nebenzija.

Linda Thomas-Greenfield, koja predsjedava sjednicom, nakon izlaganja ruskog i kineskog ambasadora je pozvala Schmidta da učestvuje na sastanku, koji se poslije toga obratio Vijeću sigurnosti UN-a.

Na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a obratit će se i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović koji boravi u službenoj posjeti Ujedinjenim nacijama.

Kako je ranije saopšteno iz Predsjedništva BiH, za vrijeme boravka u Njujorku Džaferović će se sastati sa generalnim sekretarom UN-a Antoniom Guterresom i predsjednikom Generalne skupštine UN-a Abdullom Shahidom, kao i sa ambasadorima država članica Vijeća sigurnosti UN-a.

(Izvor/Foto: BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*