(VIDEO) Vrsni muzičari ujedinjeni ljubavlju prema Tuzli: Promovisana pjesma i spot “Grad na zrnu soli” u novom aranžmanu

U Tuzli je sinoć promovisana nova pjesma i video spot pod nazivom „Grad na zrnu soli“. Pjesmu na stihove Jasmina Imamovića svojevremeno su snimili autor kompozicije i gitarista Miodrag Bato Kostić, Mustafa Sušić i Dragan Divjak. Vokal je Dado Topić, a snimio ga je i miksao Maid Porobić.

Muzičari, Tuzlaci, sa adresama van Bosne i Hercegovine, su odlučili da ovu pjesmu urade na drugačiji način. Snimalo se u Tuzli i Njemačkoj, a miksalo u vrhunskom njemačkom studiju. Novi muzički oblik pjesme „Grad na zrnu soli“ udahnuo je Željko Stjepanović, a onda se nota po nota u hodu dodavala, oduzimala i dorađivala od Njemačke do Švicarske i nazad, sve dok nije nastala pjesma u obliku kakvom su ova trojica vrsnih muzičara bili zadovoljni – Željko Stjepanović, Zlatko Krešić i Ermin Jahić… U Tuzli ih znaju kao Želja, Krešo, Trombon – u Njemačkoj i Švicarskoj su Jekko, Jimmy i Tromby. Potpisuju ovu pjesmu vođeni samo jednom idejom – ljubavlju prema Tuzli. Bas gitaru je odsvirao Želja, Kreša klavijature, Tromby bubnjeve, ali je, ujedno, na svojstveni, emotivan i prepoznatljiv način i otpjevao pjesmu.

Ovi izuzetni muzičari svoje muzičke karijere započeli su u Tuzli. Želja i Krešo bili su članovi nekadašnje tuzlanske grupe „Atina“. Potom Stjepanović odlazi u Švicarsku, pa u Njemačku gdje nastupa sa raznim poznatim bendovima. Određeni period svirao je bas gitaru u bendu Dine Merlina. Pratio je najpoznatije muzičke zvijezde sa Balkana. Danas u Njemačkoj ima svoj rok sastav. U Njemačkoj je vrlo uspješnu muzičku karijeru izgradio Zlatko Krešić. Iz njegove bogate muzičke biografije izdvajamo da je kompozitor, aranžer i klavirista u poznatom rock projektu Rock Meets Classic, u kojem svjetski poznati i legendarni rock pjevači čine ovaj svjetski poznati orkestar i nevjerovatan rock bend! U sedam godina rada za RockMeetsClassic, Zlatko je radio sa svjetski poznatim umjetnicima kao što su: Ian Gillan, Alice Cooper, Steve Lukather (Toto), Kim Wilde, Uriah Heep… Tromby je bio član tuzlanske grupe „Kazablanka“, a nakon toga je otišao u Švicarsku. Kao bubnjar, pratio je gotovo sve zvijezde s ovih prostora koje su nastupale u Švicarskoj. Tamo je osnovao i svoj rock bend sa kojim je nastupao i na svjetski poznatom Jazz festivalu u švicarskom Montreu.

Sve ih je na poslovno – muzičkom putu ponovo spojila ljubav prema muzici i prema Tuzli. Sva trojica su odsvirali instrumente koje inače sviraju u svojim bendovima. Pjesma je snimana u jednom od najkvalitetnijih muzičkih studija u Njemačkoj.

Poseban senzibilitet ovoj pjesmi dali su najmlađi – Gradski dječiji hor „Slavuj“ kojeg su pripremili profesori Renata Bagarić i Zlatan Mujkić. Bio je ovo izazov i za njih i za djecu koja su se sa svog dječijeg prebacili na pop repertoar.

U novoj verziji pjesme „Grad na zrnu soli“ tamburice su odsvirali Jasmin Isabegović i Nurdin Džimi Durmanović iz tuzlanskog Tamburaškog sastava „Komšije“.

Spot je rađen u produkciji Radio televizije 7 Tuzla. Snimatelji su Mirzet Hurić i Mladen Hamović, a za montažu potpisuje Boris Marković. Medijski pokrovitelj i promotor je Radio televizija 7 Tuzla. Pokrovitelji promocije pjesme i spota su Grad Tuzla i Turistička zajednica Grada Tuzle.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*