Kanton Sarajevo: Nisu za “tuzlansku inicijativu”, izgubili bi prihode od 140 miliona KM!

Skupština Kantona Sarajevo ne slaže se s inicijativom Vlade Tuzlanskog kantona o ravnomjernoj preraspodjeli prihoda od indirektnih poreza s federalnog nivoa.
Međutim, usvojen je zaključak da se predloži federalnom Domu naroda da se sačini sveobuhvatna analiza prihoda i njena raspodjela.

Inicijativu je prema Federalnom parlamentu podnijela Vlada Tuzlanskog kantona, a priključila joj se i Vlada Zeničko-dobojskog kantona, jer smatraju da su u podređenom položaju u odnosu na Kanton Sarajevo, kojem u preraspodjeli prihoda najviše pripada te traže da se ovaj Zakon izmjeni po hitnoj proceduri.

Kako je ranije poslanicima prezentirao ministar finansija KS Muhamed Kozadra prihvatanjem ove inicijative KS bio bi oštećen za oko 140 miliona KM.

– Ovaj zakon trebao je dovesti do samostalnosti kantona i njihove samoodrživosti. Analizirani su mnogi kriteriji koji bi trebali odrediti na koji će se način vršiti raspodjela novaca s jedinstvenog federalnog računa. Mi smo više uplaćivali poreza i doprinosa nego ostali kantoni i zbog toga nam je koeficijent veći – pojasnio je Kozadra.

Dodao je kako bi tuzlanska inicijativa da se izbriše taj koeficijent, KS umanjila prihode za 140 miliona KM.

– To je šokantno sa stanovišta umanjenja prihoda KS. Mi smo tražili da nam se dostavi koliko je iz KS uplaćeno poreza i doprinosa, jer je to prema nezvaničnim podacima to oko 45 posto. Mi se možemo složiti da nam se ukine koeficijent koji imamo, ali da nam se vraćaju onoliko novca koliko mi uplatimo kroz poreze. Nama taj koeficijent faktički smanjuje prihode, mi smo saglasni da se on ukine, ali da nam se vrati onoliko koliko uplatimo – istakao je Kozadra.

Poslanik Elmedin Konaković i budući premijer Vlade KS kazao je kako se umanjenje prihoda KS ne smije dozvoliti, piše Faktor.ba.

– Od onoga što KS uplati na ime poreza, a to je prema nezvaničnim podacima više od milijardu KM, ovim bi nam se prijedlogom vratilo samo oko 200 miliona, od dosadašnjih 350 miliona KM, što ne bi bilo dovoljno ni da pola kantona preživi. Pokrenuta je inicijativa da se ukine taj koeficijent bez detaljne analize, što govori da se preko naših leđa žele riješiti problemi u drugim kantonima. Svjestan sam da i KS ima neke pogodnosti, jer je u njemu sjedište velikih državnih firmi, ali kod nas se školuje desetak hiljada studenata, liječe se ljudi iz drugih kantona i mi sve to sami plaćamo. Možemo o tome razgovarati, ali na ovaj način, kroz hitne procedure to nećemo dopustiti – kazao je Konaković.

(TI)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*