Slovenski predsjednik Pahor jedan od pokrovitelja obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor bit će počasni pokrovitelj obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Pahor je uručio Povelju počasnog pokroviteljstva na prijemu koji je prije dva dana održan u hotelu Plaza kada je predstavljen projekat povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici. Organizatori projekta su Kulturno-obrazovni zavod Averroes i zavod Pogreb ni tabu koji su sa grupom istomišljenika pripremili raznolik program povodom 20. godišnjice, a koji će se izvoditi u narednih nekoliko mjeseci.

Prijemu su prisustvovali Ela Porić, predstavnica Udruženja žena Zemzem u Sloveniji, Azemina Ahmedbegović, predsjednica Udruženja “Gračaničko keranje” i Almasa Salihović i Hasan Hasanović, koji su preživjeli strahote Srebrenice.

Ela Porić zahvalila je predsjedniku Pahoru na pokroviteljstvu obilježavanja pod motom “8372 živa sjećanja”.

Obilježavanje počinje već krajem juna i tada će u Ljubljani minutom šutnje i sa 8.372 cvijeta biti odata počast svim žrtavama. Bit će uključene i osnovne i srednje škole kroz likovne radove na temu “Kad porastem, bit će mir u svijetu” i književno takmičenje “Ožiljci rata”.

Predsjednik Pahor smatra da je to naša kolektivna odgovornost.

– Naš zajednički interes je očuvati uspomenu na ovaj simbol terora u novijoj povijesti Evrope, kako bi se sjećali i podsjećali da je tragedija bliže nego što možete zamisliti – kazao je Pahor.

Almasa Salihović i Hasan Hasanović, u vrijeme genocida imali su 8 i 21 godinu. Predsjednik Pahor kazao je da je hrabro što su ispričali svoju priču i progovorili o strahotama i da će njihovi iskazi očuvati sjećanje na zločine koji se nikada ne smiju ponoviti.

Azemina Ahmedbegović poklonila je predsjedniku Pahoru Srebrenički cvijet koji simbolizira žrtve genocida.

Predsjednik Pahor prisustvovat će obilježavanju 20. godišnjice genocida u Srebrenici 11. jula u Potočarima.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*