Pozitivna lista lijekova u TK stavljena van snage

Vlada TK je na svojoj prvoj sjednici prije dva dana  donijela Odluku o stavljanju van snage Odluke o pozitivnoj listi lijekova Tuzlanskog kantona. Prilikom izrade nove liste, učinjeno je nekoliko tehničkih grešaka, a pošto i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona za 2015. godinu,iz koga se finansira potrošnja lijekova sa Pozitivne liste nije donesen, predloženo je da se Odluka o Pozitivnoj listi lijekova Tuzlanskog kantona stavi van snage.
Građani (osigurana lica) će prava na lijekove ostvarivati sa dosadašnje Liste lijekova.
Potrošnja lijekova sa pozitivnih listi lijekova na Tuzlanskom kantonu u predhodnim godinama se kretala u prosjeku od 20% ukupnih sredstava u Finansijskim planovima Zavoda zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, dok se potrošnja prema Evropskim standardima u prosjeku kreće od 12% do 15%.
Vlada TK je  donesenim Zaključkom zadužila Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona i Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona da u narednom periodu iznađu odgovarajuće mehanizme kontrole primjene Pozitivne liste lijekova u smislu njihovog odobravanja ili propisivanja i utroška sredstava, te da o tome mjesečno informišu Vladu Tuzlanskog kantona.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*