Novca za izbore još nema – Vijeće ministara sutra raspravlja o budžetu

Novac za provedbu izbora nije osiguran i nepoznanica je kada će biti. Nadležni konačno prave prve poteze na tom putu. Tako je Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine uputilo dokument Okvirnog budžeta i međunarodnih obaveza za ovu godinu ka Vijeću ministara BiH, koje je zakazalo sjednicu za četvrtak. Iz međunarodne zajednice i dalje apeli – izbori nemaju alternativu. 

Prijedlog budžeta ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda uputio je generalnom tajništvu Vijeća ministara BiH. Naredni korak možemo očekivati u četvrtak za kada je i zakazana sjednica Vijeća ministara. Na stolu Prijedlog budžeta institucija BiH za ovu godinu. 

“Ako bi to bilo u ovom tjednu, odmah iza toga bi išao u proceduru nacrt proračuna tako da vrlo skoro možemo imati u proceduri kako to predviđa, znači, Vijeće ministara, Predsjedništvo, dva doma Parlamenta. Ako to riješimo, onda smo svu tu priču ostavili iza sebe”, smatra predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović.

Ali za sve to je potrebno vrijeme. Okvir budžeta za ovu godinu iznosi 1,07 milijardi maraka, od čega izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivo Bosne i Hercegovine iznosi 865,50 miliona maraka, a ostatak su vlastiti prihodi. I upravo od ovih sredstava 12,5 miliona maraka treba biti doznačeno Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH). Vrijeme curi, ali u CIK su poprilično jasni:

“Stav Kolegija je da pomjeranje izbora za 30 ili 45 dana nije opcija jer je to u ovom trenutku nezakonito”, kaže predsjednik CIK BiH Suad Arnautović.

U javnosti se pojavila i informacija da su u OHR-u počeli sa pripremom nametnute odluke o finansiranju Općih izbora, ali je to obustavljeno ili prolongirano. Za to nema zvanične potvrde iz OHR-a. A upravo je ovu instituciju zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH Bakir Izetbegović pozvao u pomoć. Traži od visokog predstavnika da nametne neophodne odluke koje će omogućiti provedbu izbora. Da izbori nemaju alternativu, ponovljeno je i iz Delegacije Evropske unije u našoj zemlji. I nije to, kažu, samo njihov stav, već i SAD, ali i Christiana Schmidta.

“Nema sumnje da se treba dovoditi u pitanje da li će se izbori zaista i održati onako kao je predviđeno. Ja samo mogu pozvati nadležne, prije svega Vijeće ministara BiH i Ministarstvo finansija da u narednim danima zbog hitnosti ovog pitanja donesu sve potrebne odluke koje će omogućiti odgovarajuću relizaciju”, naveo je šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler.

Budžet bi mogao biti usvojen uskoro, ukoliko bude političke volje, stoga je priča o odgađanju izbora neprihvatljiva, upozorava struka. Dodaju, prema postojećem zakonu postoji mogućnost odgode izbora do 30 dana, ali uz novac koji postoji besmisleno je i razmišljati o tome. 

“Odgoditi za decembar je apsolutno neprihvatljivo jer govorio sam što bi to značilo za zastupnike u Zastupničkom domu – njima bi ranije istekao mandat, tako da možete donositi šta želite, ali neće biti institucije koja će to moći prihvatiti. Treba sve učiniti jer ne vidim nijedan razlog da se odlažu izbori. Ali, odgovrnost je na njima da obezbijede finansijska sredstava”, mišljenja je bivši član CIK BiH Vehid Šehić.

Ukoliko se i ovaj put pokaže bezvoljnost naših političara, onda je izvjesno da bi se u ovaj problem moglo uključiti državno tužilaštvo, kako su to ranije kazali iz CIK-a ili da ponovo međunarodna zajednica izvrši pritisak i osigura novac za izbore. 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*