Narandžasti vikend 27. i 28.maja

Svakoga posljednjeg vikenda u mjesecu građani mogu odložiti svoj kabasti otpad u 20 kontejnera raspoređenih u urbanom dijelu grada.  U prigradskim mjesnim zajednicama kabasti otpad će se odvoziti u još dva termina; u prvim sedmicama  jula i oktobra.  

Podsjećamo od početka godine u Tuzli je uveden novi način upravljanja kabastim otpadom. Šta podrazumijeva novi sistem upravljanja otpadom?

Sva domaćinstava koja redovno plaćaju odvoz otpada imaju 3 mogućnosti:
1. Da svoj kabasti otpada svaki radni dan odvezu na deponiju Desetine i odlože u reciklažno dvorište (BESPLATNO)
2. Da svoj otpad odlože na predviđeno mjesto u definiranim terminima:
GRADSKE mjesne zajednice: 12 PUTA GODIŠNJE, svakog posljednjeg vikenda u mjesecu.

U PRIGRADSKIM mjesnim zajednicama će se kabasti otpad preuzimati 4 PUTA u godini (prva sedmica u januaru, aprilu, julu i oktobru) BESPLATNO
3. Odvoz kabastog otpada na poziv od strane JKP Komunalac (035 302 577) UZ NADOKNADU

Grad Tuzla je podijeljen u dvije zone:
PRVOJ ZONI pripadaju MZ u kojima se uglavnom nalaze kolektivni stambeni objekti/zgrade
DRUGA ZONA su prigradske mjesne zajednice u kojima se uglavnom nalaze individualni stambeni objekti/kuće

U prvoj zoni kabasti otpad će se preuzimati 12 PUTA u godini, SVAKOG POSLJEDNJEG VIKENDA U MJESECU.
Na 20 lokacija u blizini kolektivnih stambenih objekata, su postavljeni NARANDŽASTI KONTEJNERI za odlaganje kabastog otpada. Ovi kontejneri će se ponedjeljkom odvoziti i ponovo postavljeni posljednji petak u mjesecu. Mapa i tačne lokacije se nalaze u prilogu.

Napomena: domaćinstva iz prigradskih MZ mogu iskoristiti ove termine i svoj kabasti otpad donijeti na jednu od lokacija 

U drugoj zoni U PRIGRADSKIM MJESNIM ZAJEDNICAMA će se kabasti otpad preuzimati 4 puta godišnje (prva sedmica u januaru, aprilu, julu i oktobru.

Projektom “Uspostavljanje sistema za održivo upravljanje kabastim otpadom, na teritoriji gradova Užica i Tuzle” (BWL), kojeg realiziraju JKP „Komunalac” i Centar za ekologiju i energiju, će biti uveden novi sistem prikupljanja kabastog otpada po MZ, razdvajanje prije sitnjenja u specijalnim mašinama, te dalje skladištenje, upotreba ili transport do mjesta gdje će biti vršena njegova reciklaža. Pored predviđenih termina, građani će moći besplatno svoj kabasti otpada predati u reciklažno dvorište na deponiji “Desetine”.

Ova aktivnost je dio BWL projekta čiju realizaciju kofinansira Evropska unija kroz Program prekogranične saradnje Srbija i Bosna i Hercegovina 2014-2020, u okviru instrumenta pretpristupne pomoći (IPA II), pri čemu je ugovorno tijelo Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU (CFCU), Ministarstvo finansija Republike Srbije. Nosilac projekta je Regionalni centar za upravljanje otpadom “Duboko” Užice, a partneri su: JKP “Komunalac” Tuzla i Centar za ekologiju i energiju Tuzla.

(RTv7/CEE)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*