(VIDEO) Istraživanje: Građani najviše vjeruju medijima i vjerskim institucijama

Fondacija Friedrich Ebert Stiftung u BiH i Udruženje BH novinari proveli su istraživanja o medijskim slobodama u BiH iz perspektive građana. Istraživanje je provedeno CATI metodom na uzorku od 500 građanki i građana iz cijele BiH, u periodu od 20. marta do 5. aprila 2022.

Rezultati istraživanja pokazuju da građani/ke BiH najviše vjeruju medijima (80%) i vjerskim institucijama (70% ispitanika), dok skoro dvije trećine ispitanika smatra da političke partije i političari imaju najveći uticaj na medije i medijske slobode.

Svaki deseti ispitanik smatra da napad na novinara može biti opravdan, što je za 15% manje u odnosu na rezultat dobijen 2021. godine, dok nasilje prema novinarima opravdava veći broj anketiranih građana Federacije BiH nego Republike Srpske.

Istraživanje o temi medijskih sloboda i zaštiti novinara u BiH, FES i BHN provode kontinuirano od 2009. godine, a rezultate tradicionalno predstavljaju na Svjetski dan slobode medija.

O detaljima nas je upoznala Dragana Erjavec, projekt koordinatorica Udruženja BH novinari, koja je bila gošća Radio Tuzle.

(RTV 7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*