Javni poziv za učešće u projektu promocije upotrebe solarnih sistema za zagrijavanje vode

Centar za ekologiju i energiju u saradnji sa Gradom Tuzla implementira projekt kojim promoviše upotrebu sistema za solarno zagrijavanje vode.

U okviru projekta će biti instalirano 25 termosifonskih solarnih sistema na kućama vlasnika firmi/obrta koji bi, nakon sticanja znanja u instaliranju i iskustva u korištenju, bili u mogućnost ponuditi usluge ugradnje solarnih sistema na tržištu.

Prvih 12 sistema je već ugrađeno i odlično funkcioniraju. U drugoj fazi je planirana ugradnja preostalih 13 sistema za koje tražimo potencijalne korisnke.

Odabrani korisnici će u okviru projekta dobiti spremnik za vodu/bojler od 150 litara, solarni kolektor cca. 2 m2, sigurnosni ventil i glikol dok će troškove materijala za instaliranje (cijevi i spojni materijal) obezbjediti sami. Instaliranje sistema će izvoditi korisnici uz stručnu podršku/nadzor projektnog tima.

Pozivaju se vlasnici malih firmi/obrta sa sjedištem u Gradu Tuzla, koji se bave vodoinstalacijama ili instaliranjem centralnog grijanja, a vlasnici su individualnog stambenog objekta, da se popunjavanjem prijavnog obrazaca i slanjem na denis.zisko@ekologija.ba ili fax: 035 249 311 prijave na ovaj javni poziv.

Prijave se mogu slati do 16.3.2015. godine do 14 sati.

Nakon prikupljanja prijava i njihove analize izvršiti će se odabir potencijalnih korisnika i na osnovu intervjua i posjete objektima će biti urađen odabir 13 korisnika.

Pored navedenih aktivnosti, u okviru projekta će biti pripremljen priručnik o solarnoj energiji za tehničke i zanatske škole i za zainteresirane prosvjetne radnike, će biti sprovedena edukacija, na ovu temu. U cilju podizanja svijesti i prihvatanja ideje korištenja obnovljivih izvora energije od strane građana će biti organizirana javna promocija prednosti korištenja ove vrste solarnih sistema za zagrijavanje vode.

U okviru projekta promoviramo jednostavne solarne sisteme koji funkcionišu na termosifonskom principu. Ovi solarni sistemi se proizvode u južnoj Evropi i pokazali su se vrlo dobri na tržištu. U ovom slučaju se spremnik za vodu/bojler postavlja ispod krova (sa zaštitom od smrzavanja), a solarni kolektor se postavlja na krov ispod nivoa spremnika.

(Grad Tuzla/RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*