Nemilosrdni Nadal u teniskom klasiku savladao Đokovića i izbacio ga s Roland Garrosa

Španski teniser Rafael Nadal pobijedio je Novaka Đokovića u fantastičnom meču četvrtfinala Roland Garrosa rezultatom 3:1 u setovima i to nakon velike borbe i duela koji je u Parizu trajao više od četiri sata. Nadal je sjajno otvorio meč i prvi set riješio u svoju korist rezultatom 6:2. Špancu je trebalo nešto više od 50 minuta da “slomi Novaka” i dođe u vodstvo, a on je iskoristio jako lošu igru Đokovića u trenucima kada je imao servis, pa je shodno tome napravio dva breaka i došao do vodstva u setovima. Već tada je bilo jasno da će ovaj meč biti istinski sportski spektakl.

U prvom setu Đoković je imao samo 48 posto uspješnost prvog servisa i upravo to je bio glavni razlog zbog kojeg je izgubio ovaj set. Treba reći i to da je publika u Parizu dočekala Nadala gromoglasnim aplauzom, dok su Đokoviću zviždali, što je Špancu na početku meča dalo dodatni vjetar u leđa i dodatnu “brzinu” u igri s kojom je bio nadmoćan.

U drugom setu vidjeli smo još bolji tenis nego u prvom, a najbolji dokaz tome je da se igralo čak sat vremena i 27 minuta. Đoković je imao zaostatak od 3:0 jer je Nadal odmah napravio dva breaka, no srbijanski teniser pokazao je zašto je još uvijek prvi reket svijeta i u četvrtom i šestom gemu vratio se u meč te poravnao rezultat u gemovima. Od situacije u kojoj mu je prijetio debakl, u svom prepoznatljivom stilu vratio se u meč i digao se u trenucima kada je sve bilo protiv njega.

Uslijedili su novi gemovi puno neizvjesnosti, a na kraju je više znanja i sreće u tom trenutku imao Đoković koji je rezultatom 6:4 došao do poravnanja u setovima (1:1), vrativši već sjajan meč “na početak”.

Treći set, nakon već dva sata igre i ulaska u ponoć, bez previše drame pripao je opet Nadalu, koji je uz dva napravljena breaka u prvom i petom gemu došao do nove prednosti.

Četvrti set je tek bio priča za sebe. Đoković je napravio break u drugom gemu i došao u vodstvo od 3:0, a kada se činilo da će se ovaj spektakl nastaviti i u konačnici odlučiti u petom setu, Nadal je uzvratio break u devetom gemu i vratio se u igru. Oba tenisera su potom “odbranila” svoj servis, pa je pobjednik seta, ujedno i meča, odlučen u tie-breaku gdje je Nadal bio bolji rezultatom 7:4 te je s ukupnih 3:1 prošao dalje.

Bio je to još jedan meč za pamćenje i teniski klasik u kojem su svi fanovi ovog sporta uživali, a s obzirom na fazu u kojoj su se najveći igrači svih vremena sastali, vidjeli smo možda i najbolje četvrtfinale ikada. Dva velika igrača još jednom su otvorila magična vrata sporta i ponudila publici najbolje što svjetski tenis nudi.

Što se tiče Nadala, on put ka osvajanju novog Roland Garrosa nastavlja duelom protiv Alexandera Zvereva, što je ujedno i prvi polufinalni par.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*