(VIDEO) VTK/STK BiH predložila ekonomske mjere destimulisanja izvoza određenih drvnih sortimenata

Vanjskotrgovinska BiH, zbog problema sa nedostatkom drvne sirovine, uputila je zvaničan akt Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine kojim predlaže donošenje ekonomskih mjera destimulisanja izvoza određenih drvnih sortimenata.

U uslovima velike energetske i ekonomske krize u svijetu, mnoge zemlje uvode mjere zaštite domaće proizvodnje, te je Komora mišljenja da bi i BiH trebala blagovremeno i adekvatno reagovati.

Kako je to i navedeno u aktu: – predlažu da se donese taksa koja će destimulisati izvoz ogrjevnog drveta, jer bi se na taj način sačuvalo drvo za potrebe građana, traže uvođenje ekonomske mjere na izvoz peleta čiji je izvoz u ovoj godini značajno porastao, a značajan je energent za grijanje; te ističu da je opravdano uvesti privremenu zabranu izvoza trupaca, a zbog velikog izvoza rezane građe bukve i hrasta treba donijeti ekonomsku mjeru destimulisanja izvoza rezane građe.

O detaljima pomenute problematike, u programu Radio Tuzle, govorila je Ognjenka Lalović, direktorica sektora privrede u VKT BiH.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*