„Pozorište mladih Tuzle“ obilježava 11 godina postojanja i rada

Udruženje „Mladi Tuzle“ i „Pozorište mladih Tuzle“ bogatim kulturno-umjetničkim programom obilježavaju 11. godina postojanja i rada. Edukaciju i rad sa djecom i mladima   „Pozorište mladih Tuzle“ bazira na razvijanju kreativnog i kritičkog mišljenja vodeći se motom „imam 11 godina i sve što nemam, zamislim da imam“.

Pozorište mladih Tuzle je višestruko nagrađivani laureat prestižnih festivalskih nagrada internacionalnog karaktera i ovogodišnji je domaćin Međunarodnog pozorišnog festivala “Bina mira 2015“. Kvalitet rada Pozorišta mladih Tuzle je prepoznat i van granica naše domovine.

Povodom obilježavanja 11. godišnjice umjetničkog rada, publici će biti dostupan mozaik glumačkog, plesnog i muzičkog performansa koji čini segmente pozorišnih predstava.

Afirmacija kulture započet će aktivnostima Pozorišta mladih Tuzle na promociji upisa u početnu fazu Dramskog studija. Djeca i mladi imat će priliku biti dio pozorišne čarolije, poletjeti na krilima mašte i stati na daske koje život znače. Profesionalnim odgojno-pedagoškim radom sa djecom i mladima, Pozorište mladih Tuzle nudi širok dijapazon postignutih rezultata.

Pozorišni repertoar započet će predstavom „San ljetne noći“ koja nudi novo čitanje Šekspira. Predstava je nastala kao ispitni, prezentacijski materijal polaznika starije grupe Dramskog studija za djecu i mlade čiji je rezultat simbolična komedija zabune. Protagonisti predstavom „San ljetne noći“ pozivaju na odgovornost vladare koji opstruiraju snove mladih u potrazi za ispunjenjem vlastitih želja, kreativnosti i ambicije. Ekspresivna glumačka igra uz romantične dionice zabranjenog ljubavnog para ruši tabue atenskog glumišta. Predstava će biti izvedena u prostorijama Teatra kabare Tuzla.

Program obilježavanja 11 godina postojanja Pozorišta mladih Tuzle analizirat će na dramski način društveni diskurs i eliminisati predrasude. Predstava „Virus“ je svojevrsna dramska tvrđava tabua koju mladi akteri nastoje srušiti. Pošast savremenog doba AIDS aktuelizirana je dramskim činom i predstavlja realističnu priču moralnog posrnuća. Stigmatizirani akter je žrtva društvenih predrasuda i os¬vetoljubivi pečat vlastite prošlosti. Predstava na simboličan način progovara o odnosu društvene sredine prema pojedincu. Predstava će biti izvedena u prostorijama Teatra kabare Tuzla.

U znaku umjetnosti, program obilježavanja 11 godina rada Pozorišta mladih Tuzle, ponudit će najmlađoj publici dugo iščekivanu dramatizaciju aktuelne tematike „Kralj lavova“. Predstava će na simboličan način probuditi znatiželju mališana i povesti ih u svijet intrigantnih dešavanja. Kralj lavova je umjetničko remek-djelo i omogućit će mališanima da zavire u novi svijet bezbrižnog djetinjstva Simbe i prepoznaju kvalitet dobrog ponašanja. Predstava će biti izvedena u prostorijama Teatra kabare Tuzla.

Predstava „Romeo i Julija“, mjuzikl odrastanja, povest će publiku u začarani krug zabranjene ljubavi i tragičan ishod aktera. Neizostavno dramsko umijeće i identifikacija sa likovima pružit će nezaboravne trenutke umjetničke perceprcije. Borba dobra i zla, ljubavi i mržnje, iskušenja i odluke neki su od motiva dramske radnje. Publika će imati priliku pogledati predstavu Romeo i Julija na sceni BKC-a Tuzla.

U organizaciji programa obilježavanja 11 godina postojanja i rada Pozorišta mladih Tuzle učestvuje 70 volontera, a u predstavama igra 120 glumačkih nada.

Zatvaranje manifestacije će biti obilježeno zakuskom koju organizuje Vijeće roditelja u prostorijama BKC-a Tuzla. Manifestaciju će obilježiti promocija Dramskog studija za djecu i mlade te specijalni gost Pozorišta mladih Tuzle.

(RTV7)

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*