Stručnjaci iz BiH i Argentine razmjenili iskustva u kontroli naoružanja

Cilj konferencije “Razmjena iskustava u kontroli naoružanja: Argentina i Bosna i Hercegovina” koja je održana danas u Sarajevu je isticanje značaja kampanja prikupljanja oružja u kontekstu globalnih izazova koji se tiču naoružanja, kao što su organizirani kriminal, terorizam i oružani sukobi.

Predstavnici institucija vlasti, policijskih agencija i službi civilne zaštite razgovarali su o provođenju kampanja prikupljanja oružja u BiH i Argentini.

Menadžer programa ljudska sigurnost UNDP-a BiH Jasmin Porobić podsjetio je da su 2013. godine entitetske vlade u BiH donijele zakon o amnestiji koji je građanima omogućio da dobrovoljno vrate oružje bez krivičnih i prekršajnih sankcija.

– U Republici Srpskoj prikupljeno je i uništeno oko 5.000 komada oružja, a u cijeloj BiH 11.363 komada oružja i pripadujuće opreme – naveo je Porobić i dodao da je ta kampanja pod nazivom “Biraj život bez oružja” uspješno implementirana.

Na današnjoj konferenciji su s pripadnicima argentinskih institucija razmijenjena iskustva u implementaciji kampanja prikupljanja oružja koje su provedene u Argenitini i BiH.

Direktor Nacionalnog registra naoružanja Argentine Matias Molle naveo je da od 2007. godine provode projekt skupljanja naoružanja gdje su sakupili više od 163.000 komada oružja i 1.200.000 metaka.

– Ovaj program imao je jak uticaj na smanjenje nasilja u Argentini, ali bila je potrebna jaka podrška vlasti i povjerenje građana kako bi uspio – istakao je Molle.

Podsjetio je da je do 90-ih godina u Argentini proizvedeno mnogo oružja te je stoga i slijedila velika količina naoružanja u ovoj zemlji.

Također je naglasio da su se fokusirali na ovakve kampanje prikupljanja oružja da bi reducurali broj građana koji posjeduju oružje koje je uzrokovalo brojne slučajeve nasilja u porodici, nasilja nad ženama itd.

Konferenciju “Razmjena iskustava u kontroli naoružanja: Argentina i Bosna i Hercegovina” organizirali su Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u saradnji s World Future Council (WFC).

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*