Na brani Modrac nivo vode u 14.00 sati iznosio 199,10 m.n.m.

Na brani HA Modrac na području Tuzlanskog kantona u 14.00 sati nivo vode iznosio je 199,10 m.n.m., dok je tačka preljeva 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jutros u 07.00 nivo je viši za 5 cm.

U općini Gračanica vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac u 14.00 sati iznosio je 379 cm, u odnosu na mjerenje jutros u 07.00 sati viši je za 6 cm (visina vodostaja kada se preduzimaju mjere odbrane od poplava je 300 cm), navodi se u Vanrednom izvještaju Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

Na području općine Gračanica rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 60 ha poljoprivrednog zemljišta. Trenutno nema poplavljenih stambenih objekata.

Na području općine Doboj Istok rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 100 hektara zemljišta na prostoru između korita rijeke Spreče i magistralnog puta M4 Doboj-Tuzla.

Na području općine Živinice Spreča se priobalno izlila i poplavila manju površinu poljoprivrednog zemljišta u naseljima Ciljuge, Rudar i Suha.

U općini Banovići visina snježnog pokrivača iznosi 40 cm. Svi putevi su prohodni, saobraćaj se visinskim zonama odvija usporeno.

Prema izvještaju OSCZ Čelić zbog aktiviranja klizišta u naselju Nahvioci evakuisane su dvije porodice, a data je preporuka za iseljavanje još pet porodica u naselju Sitari. Trenutna visina snježnog pokrivača na području općine je od 40 cm u nižim predjelima do 100 cm u višim predjelima.

Lokalni put u naselju Perivoj, MZ Drijenča, je u potpunosti u prekidu, kao i put Šibošnica – Drijenča – Obodnica – Tuzla zbog rušenja dalekovodnih stubova. Česti su prekidi u napajanju električnom energijom.

U općini Doboj Istok službi civilne zaštite su prijavljena tri klizišta u naselju Mala Brijesnica.

Na području općine Gradačac, službi civilne zaštite prijavljeno je šest novih klizišta u MZ Zelinja Donja, Zelinja Srednja, Međiđa Donja, Međiđa Srednja i Rajska. Ugrožen je jedan stambeni objekat, a ostala klizišta se nalaze na poljoprivrednom zemljištu.

Na terenu su svakodnevno članovi općinske komisije za procjenu štete koji obilaze pomenute lokacije.

Na području općine Kalesija u toku dana nije bilo prijava za nova klizišta. Svi putevi u visinskim zonama su očišćeni od sniježnih nanosa. Nivo rijeke Spreče je oko metar i ona trenutno ne ugrožava stambene i druge objekte.

Načelnik općine Kladanj je na prijedlog općinskog štaba civilne zaštite donio Odluku o proglašenju stanja prirodne nepogode zbog visokih sniježnih padavina na prostoru te općine. Visina sniježnog pokrivača kreće se od 60 cm u nižim, do 80 cm na području MZ Tuholj i Brateljević.

MZ Stupari, Tarevo, Tuholj, Brateljević, Starič i Turalići su bez napajanja električnom energijom, u prekidu su telefonske i mobilne mreže, a neke MZ su i bez vode. Uslijed velike količine snijega došlo je do obrušavanja većeg broja stabala, krovova, visećih kablova struje i telefona.

Obustavljena je nastava u srednjoj i osnovnim školama. Usporen je i otežan saobraćaj na svim putevima na području općine. Službe za održavanje puteva, ekipe elektrodistribucije se nalaze na terenu, a pitka voda za ugrožena područja se dostavlja cisternama DVD Kladanj.

Prema izvještaju OSCZ Srebrenik od početka godine prijavljeno je aktiviranje 46 novih klizišta koja ugrožavaju 27 stambenih objekata, osam putnih komunikacija, devet njih se nalazi na poljoprivrednom zemljištu, a dva na mezarjima na području ove općine.

Na području općine Sapna, uslijed težine sniježnih nanosa padala su stabla na lokalne putne komunikacije, koja su uklonjena intervencijom nadležne službe za održavanje puteva. Svi putevi su prohodni.

OSCZ Sapna je zaprimila prijavu urušavanja jednog plastenika u MZ Vitinica. Česti su kratkotrajni prekidi u napajanju električnom energijom.

Na području općine Teočak svi putevi su prohodni, saobraćaj se odvija otežano, dok je uspostavljeno napajanje električnom energijom.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*