Predsjednik Napretka Franjo Topić kod Kavazovića: Od reisove umjerenosti svi imamo koristi

Uvijek ima potrebe da se sretne i razgovara s reisu-l-ulemom. Lično poštujem reisu-l-ulemu kao odmjerenog i umjerenog čovjeka, sklonog dijalogu što je za Bosnu i Hercegovinu vrlo važno, naročito u ova vremena kada smo svjedoci teških situacija u Siriji, Iraku, Libiji.

Zato je vrlo važno ovdje promovirati dijalog, povjerenje, dobrotu, a ne radikalizam bilo koje vrste – izjavio je predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak profesor Franjo Topić, nakon što se u petak susreo sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem, prenosi novinska agencija Patria.

Topić je rekao kako je reisu-l-ulema u svojim posljednjim javnim izjavama djelovao smirujuće što je vrlo važno, iz razloga što u svakom čovjeku postoji mogućnost razvitka i dobra i zla. Zato je važno, smatra Topić, da svi na svoj, primjeren način, razvijaju ono što je dobro. Tako nešto, objašnjava, važno je za obrazovanje, medij i društvu u cjelini.

Topić se zahvalio reisu-l-ulemi za podršku koju je dao za Papin dolazak u Sarajevo u ljeto ove godine.

– Lično mislim da Bosna i Hercegovina ima misiju za dijalog i ekumenizam, s obzirom da ovdje žive pravoslavni,  katolici i muslimani – kaže Topić.

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak reisu-l-ulemi je uručio i poklon sastavljen od Napretkovih izdanja, prenosi Patria.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*