(VIDEO) Prof. dr Ferizbegović o posljedicama Pravilnika o uslovima za osnivanje i obavljanje veterinarske djelatnosti

Nedavno se na Gradskom vijeću Tuzla našao izvještaj o radu i poslovanju JP Gradska veterinarska stanica Tuzla koji je usvojen.

Osim pomenutog, gradsko vijeće traži od nadležnih institucija da se pokrene postupak za ocjenu ustavnosti Pravilnika o uslovima za osnivanje i obavljanje veterinarske djelatnosti i načinu dodjele područja djelovanja.

Navedenim Federalnim Pravilnikom je neustavno i nezakonito izvršena podjela područja za obavljanje veterinarskih djelatnosti, što uključuje i obavljanje i poslova iz oblasti javnog veterinarskog zdravstva i povrrijeđena prava i temeljne slobode iz odredbe čl. 2. Ustava Federacije Bosne i Hercegovine (pravo na jednakost pred zakonom, pravo na imovinu, temeljne slobode kao što je sloboda rada).

Gradsko vijeće Tuzla je konstatovalo da, osim što se radi o protivustavnom aktu, navedeni Federalni Pravilnik je u suprotnosti i sa Zakonom o veterinarstvu u Bosni i Hercegovini.

Kakve su posljedice Pravilnika po preduzeće i građane, upoznao nas je prof. dr Jasmin Ferizbegović, direktor JP Gradska veterinarska stanica Tuzla, koji je bio gost otvorenog programa RTV 7 Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*