FIFA i IFAB sutra uvode novo pravilo koje će bitno promijeniti nogomet

Krovna kuća svjetskog nogometa (FIFA) i Međunarodni odbor nogometnih asocijacija (IFAB) sutra će na sastanku uvesti bitno pravilo koje se tiče izmjena u nogometu.

Pravilo pet izmjena uvedeno je u svijet nogometa tokom pandemije koronavirusa, a sve kako bi se nogometašima olakšalo nakon što su napravili prinudnu i prilično dugu pauzu.

Pet izmjena je olakšalo posao nogometašima koji su se vratili s pauze i tako treneri nisu imali problema kao kada se igrao nogomet s tri izmjene.

Međutim, ovo pravilo bilo je proizvoljno, odnosno nogometni savezi su ga mogli uvesti ukoliko su htjeli, pa se tako u brojnim zemljama igralo s tri izmjene, poput “kolijevke nogometa” Engleske. Od sutra više neće biti tako.

Na sastanku Izvršnog odbora FIFA-e i IFAB-a, koji zajedno donose nogometna pravila, sutra će biti ozvaničeno pravilo pet izmjena u svim profesionalnim nogometnim ligama.

Englezi su prije nekoliko mjeseci najavili da od naredne sezone i oni “popuštaju” i uvode ovo pravilo u nogomet, a sada odluka stiže i zvanično.

To će prilično mnogo promijeniti svjetski nogomet. Igrači će biti rasterećeniji, a treneri imati manje “glavobolja”. Posebno se to odnosi na igrače iz Engleske koji u svojim ligama nisu imali dvije dodatne izmjene i samim tim bi manje odmarali, a onda bi igrali protiv rivala iz Evrope koji su navikli na to pravilo.

Ozvaničit će se i uvođenje pravila o šestoj izmjeni u svim utakmicama koje se igraju na produžetke. Pomenuta šesta izmjena bit će dozvoljena ekipama ukoliko se bude igralo dodatnih 30 minuta.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*