Uništeno svih 700 ploča na Partizanskom groblju u Mostaru

Partizansko groblje u Mostaru se već godinama nalazi na meti vandala. 

U posljednje vrijeme česta je pojava skrnavljenje ovog kulturnog spomenika, ali čini se da su ovaj put vandali otišli korak dalje.

Naime, nepoznati počinitelji su, pod okriljem noći kako to i priliči ovakvim “junacima”, svoj bijes iskalili na spomenicima, a navodno svih 700 ploča je u potpunosti devastirano.

Historičar iz grada na Neretvi, Dragan Markovina, oglasio se na društvenim mrežama povodom ovog nedjela istaknuvši kako “čak ni usred rata lokalni fašišti i njihovi nalogodavci nisu ovako temeljito devastiraliPartizansko groblje kao danas”.

“Pisali bi uvredljive grafite, razbili nekoliko ploča, ali ovako sistemsko razbijanje svake od preko 700 spomen-ploča poginuloj mostarskoj omladini se još nije dogodilo”, naveo je Markovina.

Podsjećanja radi, krajem prošlog mjeseca Udruženje antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar pozvalo je gradonačelnika Marija Kordića da uradi sve kako bi spriječio dalje devastiranje ovog historijskog zdanja.

partizansko groblje

Danas su se ponovo oglasili saopćenjem za javnost u kojem su osudili devastaciju Partizanskoga groblja u Mostaru, nazvavši to “najmonstruoznijim rušilačkim djelom s namjerom uništenja”.

“Od prvog nasrtaja na ovaj biser spomeničkog graditeljstva ožujka 1992. godine ovo je najmonstruoznije rušilačko djelo s namjerom uništenja. Sve ove godine rukopis je isti. Sve ove godine nas se uvjerava da to rade maloljetni huligani, a mi vidimo dobro organiziranu i politikom inspiriranu neonacističku grupu koja izvršava iste naloge kakve civilizacija pamti od studenoga 1938. godine”, navode iz UABNOR-a.

Jučerašnji je događaj, smatraju, crvena linija koja se nije smjela preći.

Dodaju kako je zakon jasan i vrlo precizno je propisao tko je odgovoran za brigu o nacionalnim spomenicima.

Povodom posljednje devastacije oglasio se i Kordić na svom zvaničnom Facebook profilu. 

“Čvrsta osuda surovog vandalizma. Dok se gradska uprava bavi pripremanjem projekata zaštite i revitalizacije svih kulturnih spomenika u našemu Grad Mostar, nekoliko vandala sistemski radi na unistavanju istih. Veliki Bogdan Bogdanović, svjetsko ime, ostavio je dio svoje genijalnosti našemu gradu. Moramo se ponositi i drugima pokazivati naše povijesno nasljeđe. Čvrsto osuđujem vandalizam kojem svjedočimo i očekujem od svih institucija kažnjavanje vandala. Mostar ovo nije zaslužio! Gradska uprava će pokrenuti sve aktivnosti kako bi se sanirala nastala šteta”, napisao je Kordić.

(RTV7/Akta.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*