Visoki predstavnik čestitao Dan žena

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko danas je uputio čestitku svim ženama u Bosni i Hercegovini povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

Inzko je izrazio uvjerenje da samo jedan dan u godini, iako važan, nije dovoljan da se oda priznanje ženama na njihovim postignućima, kao što nije dovoljno posvetiti samo jedan dan onome što još uvijek treba da se uradi na osnaživanju žena kako bi mogle postići istinsku jednakopravnost sa muškarcima.

Također, Inzko ističe da nije dovoljno samo jedan dan posvetiti sprečavanju nasilja nad ženama i unapređenju pristupa žena kvalitetnoj zdravstvenoj zaštiti.

Što se tiče zastupljenosti žena u javnom sektoru, Inzko je mišljenja da je od suštinskog značaja prisjetiti se da je zakon u BiH jasan: žene trebaju biti zastupljene u političkom životu najmanje 40 posto.

Podsjetio je da su građani u oktobru 2014. godine izašli na izbore te, dok se širom zemlje formiraju nove vlade i imenuju mnogi novi visoki zvaničnici u javne institucije, još jednom pozvao sve nadležne organe da ove zakonske obaveze imaju na umu.

– Na Međunarodni dan žena koristim priliku da kažem: ne možemo dozvoliti da žene u BiH budu na marginama društva preostalih 364 dana u godini – kaže se u čestitki Valentina Inzka.

Inzko je parafrazirao ovogodišnji slogan Ujedinjenih naroda za Međunarodni dan žena – a to je “jačanje žene znači jačanje čovječanstva”, saopćeno je iz OHR-a.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*