Velika zainteresiranost za projekt NSBiH “Otvorena vrata” u SAD-u

Denver će krajem maja biti biti epicentar bh. dijaspore i mjesto na kojem će se, po procjenama domaćina iz bosanskohercegovačkog udruženja u Denveru, okupiti nekoliko hiljada naših građana iz cijele Amerike.

Interesovanje mladih bosanskohercegovačkih nogometaša u Sjedinjenim državama za kamp koji će se pod pokroviteljstvom Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine i Nogometnog saveza SAD-a (USSSA) od 23. do 25. maja održati u Denveru, prevazilazi sva očekivanja domaćina kampa ”Colorado Adult Soccer Associationa” odnosno Nogometnog saveza Colorada.

Do sada se već prijavilo više od 80 talentovanih igrača naših korijena u želji da ih na djelu vide treneri bh. reprezentacije ili skauti mnogih američkih timova.

Koordinator za omladinski nogomet NSBiH Murat Jaha prije desetak dana je pismeno potvrdio učešće Saveza na kampu u Denveru.

– Već neko vrijeme razmišljamo o provjeri nogometaša bh. korijena u Americi. Ovo se uklapa u naše planove i što se tiče kampa u Americi, nakon obavljenog razgovora sa rukovodstvom NSBiH, odlučili smo podržati tu aktivnost, tako da će kampu prisustvovati skauti ili selektori nacionalnih selekcija BiH – kazao je Jaha.

– Kamp u SAD-u je nastavak projekta NSBiH ”Otvorena vrata”, koji je u protekle tri godine realizovan u zemljama zapadne Evrope. Nakon odličnih kampova u zemljama zapadne Evrope gdje smo provjerili veliki broj talentovanih mladih bh. nogometaša, okrenuli smo se Sjevernoj Americi. Zadovoljni smo rezultatima prvih kampova i sigurno je da će se ovaj projekt nastaviti i u drugim zemljama – dodao je.

Domaćini iz Denvera potrudili su se da osiguraju optimalne uslove za održavanje ovako velike manifestacije. Kamp će voditi veći broj trenera iz akademskih i omladinskih pogona Colorado Rapidsa, člana američke MLS lige. Za potrebe kampa osigurana su četiri travnata terena u “Bromfield Commons Parku” a za završne probne utakmice koje će se igrati trećeg dana je funkcionalni “Five Star” stadion koji prima 8.000 gledalaca, prenosi BHD Infodesk.

Kampu će prisustvovati i veći broj trenera koledža, fakulteta i drugih akademskih i MLS timova, skauta i sportskih radnika, tako da će se iskoristiti prilika da se tokom kampa održi i stručno savjetovanje-simpozij o temi “Razmjena iskustava, evropski i američki fudbal i kako prepoznati talente i usmjeriti ih na profesionalni put”.

Gosti kampa, između ostalim, trebalo bi da budu: košarkaš Jusuf Nurkić, bivši nogometni golman Slobodan Janjuš, bivši nogometni bh. reprezentativac Admir Vladavić.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*