Na Svjetskom prvenstvu se uvodi najmodernija tehnologija, neće biti ofsajd grešaka

Svjetsko prvenstvo u Kataru bit će drugačije od svih prethodnih i zbog tehnologije praćenja utakmica te snimanja spornih pozicija koje će biti integrisane kao sastavni dio sudijskog alata.

Naime, Svjetska nogometna federacija (FIFA) danas je objavila da će VAR sistem biti podignut na još viši nivo tako što će biti unaprijeđen novim tehnološkim rješenjima koja bi trebalo totalno minimizirati sudijske greške.

Sudije će u tom smislu imati pomoć u vidu 12 namjenskih kamera koje će biti instalirane na unutrašnjoj strani krova svakog stadiona u Kataru i bit će povezana s već postojećim VAR sistemom.

Osnovna uloga kamera je praćenje lopte i do 29 tačaka svakog pojedinačnog igrača, 50 puta u sekundi, u svakom trenutku izračunavajući njihovu tačnu poziciju na terenu.

Prikupljene tačke podataka podrazumijeva praćenje svih udova i ekstremiteta koji su relevantni za signalizaciju ofsajda.

Izuzetno važnu ulogu u ovom kompleksnom sistemu imat će i lopta jer će se zahvaljujući ugrađenom senzoru osigurati dodatni vitalni element za detekciju najmanjih ofsajd pozicija.

Senzor “inercijske mjerne jedinice” (IMU) bit će postavljen unutar lopte i slat će podatke o poziciji lopte u video sobu 500 puta u sekundi i time će se omogućiti veoma precizno detektovati tačke udarca lopte od igrača.

Inače, nova tehnologija kao vrhunac preciznosti donijet će gledateljima prikaz sporne situacije prethodno detektovane od sudija i VAR-a u 3D formi što će biti najbolji mogući pregled ofsajd pozicije koja je bila predmet analize.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*