Hadžić: Zdravstveno stanje bh. hadžija veoma dobro

Zdravstveno stanje bosanskohercegovačkih hadžija je veoma dobro i put teče prema planu, izjavio je šef Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Dževad Hadžić.

Bosanskohercegovačke hadžije već peti dan borave u Meki, a prema njegovim riječima, za sada nisu imali velikih problema, javila je Mina.

S obzirom na to da se približava Dan Arefata rukovodstvo Ureda za hadž i umru intenziviralo je aktivnosti i pripreme kako bi sve proteklo sa što manje poteškoća.

 – Mi ovih dana održavamo intenzivne sastanke sa Ministarstvom hadža i drugim nadležnim institucijama Saudijske Arabije, kako bismo utvrdili tačan broj šatora u kojima će biti smještene hadžije iz Bosne i Hercegovine na Arefatu i na Mini. Imamo određeni broj hadžija koji su se prijavili za boravak na Mini sve tri dana. Oko toga smo trenutno okupirani i obavljamo završne pripreme – kazao je Hadžić. 

Hadžije se trenutno odmaraju i pripremaju za obavljanje hadža, te su za njih organizirane aktivnosti unutar hotela.

 – Uspostavili smo džemat i naši vodiči svakodnevno obavljaju namaze sa hadžijama. Vodiči, također, imaju obavezu poslije svakog jacija-namaza održati predavanje. Na tim predavanjima, osim što obrađujemo aktuelne teme, informišemo hadžije o budućim aktivnostima tokom boravka u Mekki i obavljanja obreda – pojasnio je šef Ureda za hadž i umru.

Hadžija Šemso Redžić-Mehić za ovogodišnju organizaciju hadža ima samo riječi hvale.

 – Organizacija je izuzetno dobra, kao i prijevoz. Dobro se slažemo i svi smo došli sa jednim ciljem da nam Allah dragi ukabuli naš cilj – dodao je Redžić-Mehić. 

Mirsad Ibrahimović, koji ove godine obavlja petu islamsku dužnost, također je zadovoljan ovogodišnjom organizacijom.

 – Što se tiče organizacije, nemam šta da prigovorim. Stvarno su odradili dobro posao, od samog dolaska iz Tuzle u Sarajevo, pa potom na aerodrom. Sam dolazak u Medinu i ovdje u Mekku je odličan i nema se šta reći. Da Allah, dž.š., nagradi sve koji učestvuju u organizaciji ovogodišnjeg hadža – rekao je Ibrahimović, javila je Mina. 

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.