U Beogradu završen 43. FEST: Emir Hadžihafizbegović najbolji glumac

Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović dobitnik je nagrade za najbolju mušku ulogu Glavnog takmičarskog programa 43. Međunarodnog festivala filma – FEST, koji je završen večeras ceremonijom dodjele nagrada u beogradskom Sava centru.

Hadžihafizbegović je nagradu ovogodišnjeg FEST-a dobio za ulogu u filmu “Takva su pravila”.

Nagrada publike pripala je špansko-argentinskom filmu “Divlje priče”. Glavna nagrada festivala “Beogradski pobjednik” dodjeljivana je u dva takmičarska programa, “Srpski film” i “Glavni program”, a nagrade su pripale filmu “Ničije dijete” reditelja Vuka Ršumovića i filmu snimanom u koprodukciji Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata pod nazivom “Vuk”.

Najbolji filmovi po odluci žirija u dva takmičarska programa su domaći film “Iscjeljenje” i ruski film pod nazivom “Budala”.

Za najbolju mušku ulogu u programu “Srpski film” nagrađen je Denis Murić za odigranu glavnu ulogu u filmu “Ničije dijete”, javlja Anadolu Agency (AA).

Za najbolje glumice podijeljene su tri nagrade, u domaćem takmičarskom programu pripala je Sonji Kovačević, dok su u Glavnom programu ovu nagradu podijelile Josephine Japy i Lou de Laage. Za režiju nagrade su dobili Tim Kroger za film “Savjet ptica” i Dušan Milić za film “Travelator”.

Za najbolje scenarije proglašeni su scenario za film “Vuk” i za film “Branio sam Mladu Bosnu”, a za najbolje debitantske filmove proglašeni su film iz Velike Britanije “71” i “Varvarin”.

Prvi FEST pod podnaslovom “Hrabri novi svijet” otvoren je 9. januara 1971. godine, projekcijom filma “Mash” Roberta Altmana. Zamišljen kao godišnji presjek najboljih filmova sezone, do ove godine festival je bio revijalnog karaktera da bi od ove godine dobio i takmičarski dio.

(Faktor.ba, Foto: Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*