Tuzla: U nedjelju Mirna šetnja 8372 za Srebrenicu

Neformalna  grupa građana, okupljena oko ideje –Kako da u Tuzli na dostojanstvennačin obilježimo dvadeset i sedam godina od genocida u Srebrenici i pružimo podršku preživjelim radi  na  organizovanje  događaja – Mirna šetnja 8372 za Srebrenicu.

Ove  godine 11. jula  obilježiće se  dvadeset  i sedam godina  od  stradanja  BošnjakaSrebrenice i njene  okoline, dvadeset  i sedam  godina  od  genocida  kada su  vojnici vojske  RS  i  JNA  u samo  nekiliko  dana  ubili  više od  8000  Bošnjaka  civila  na najsvirepiji  način.

Nažalost, imamo povod da svakog 11. jula obilježavamo najveće stradanje Bošnjakau novijoj  istoriji, a tih 8000  nevinih  žrtava nam  ostavlja  obavezu da ih ne smijemo zaboraviti.

U  Mirnoj  šetnji  ćemo  prepješačiti  8372  metra,  jedan  metar  za  svaku  žrtvugenocida. Koraci sjećanja na zlo koje se ne smije ponoviti. Nikada. Nikome.

Mirna šetnja će se održati u nedjelju 10.07.2022. godine u vremenu od 18.00 do 20.00 sati, okupljanje je ispred BKC-a u 17.30 sati.

Događaj je zamišljen tako da pruži mogućnost svim ljudima koji nisu fizčki spremnida  pješače  stotinu  i  više  kilometara  da  na  ovaj  način odaju  počast ubijenim građanima Srebrenice, da to bude dostojanstveno i da u ta dva sata koliko približno traje događaj  razmišljamo o razmjeri zločina koji se desio, da svako preispita sebe koliko može uraditi da se genocid ne zaboravi.

Mirna šetnja 8372 za Srebrenicu je samo jedan od načina da se poklonimo žrtvamaSrebrenice.

Ne dozvolimo da se i poslije zločina desi zločin u obliku zaborava.

Taj dan, nedjelja  10.07.2022. godine,  pridružimo  se  Mirnoj šetnji, neka se priča i čuje  o Srebrenici, Guberu, Budaku,Potočarima ali i da pomenemo Višegrad, Foču, Prijedor, Kapiju, Markale…

RTV7

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*