Nizozemska ministrica izvinila se srebreničkim žrtvama

Ministrica odbrane Kraljevine Nizozemske Kajsa Ollongern izvinila se srebreničkim žrtvama.

Ona je u svom obraćanju u Potočarima je ponudila najdublje izvinjenje za neuspjeh međunarodne zajednice i Nizozemske u zaštiti stanovništva zaštićene zone UN-a Srebrenica.

 “Međunarodna zajednica je zakazala da pruži zaštitu ljudima iz Srebrenice. I kao dio te zajednice je Vlada Nizozemske. Zbog toga, nudimo vam svoje najdublje izvinjenje”, kazala je ministrica.

– Već 27 godina sjećanje na duboki strah i na sigurnost svih onih ljudi koji su u julu 1995. godine očajnički tražili zaštitu, ali i sjećanja na potpunu bespomoćnost vojnika UN-a koji su tako jako željeli da im tu zaštitu pruže. Ovo su naša sjećanja. Sjećanja na strašan genocid koji neće jednostavno nestati protokom vremena – rekla je Olongren i dodala:

– Samo je jedan krivac za genocid, a to je vojska bosanskih Srba. Zakazala je i međunarodna zajednica, a odgovorna je i vlada Nizozemske, stoga vam nudimo najdublje izvinjenje. 

Ministrica odbrane Kraljevine Nizozemske Kajsa Ollongern izvinila se srebreničkim žrtvama. “Međunarodna zajednica je zakazala da pruži zaštitu ljudima iz Srebrenice. I kao dio te zajednice je Vlada Nizozemske. Zbog toga,nudimo vam svoje najdublje izvinjenje”, kazala je ministrica pic.twitter.com/MNwI3ITx2S — Istraga.ba (@IstragaB) July 11, 2022


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*