U subotu na Panonskim jezerima predstava „Ljetopis o Kralju Tvrtku“

Pozorišna predstava „Ljetopis o Kralju Tvrtku“ u režiji  Dine Mustafića nakon izvrsne premijere u Sarajevu, igrati će se i u Tuzli na Panonskim jezerima, u subotu 16.07.2022 godine od 21, 30 sati. Ulaz za posjetioce je otvoren od 20, 30 sati. Predstava je nastala po istoimenom romanu Jasmina Imamovića. Dramatizaciju teksta je uradio poznati dramski pisac Željko Hubač, a dramaturg na ovoj predstavi je Emina Omerović. Nosioci koprodukcije predstave su JU BKC Kantona Sarajevo i UG Scena, a producenti na ovom projektu su Jasmin Duraković i Amira Kudumović.

Predstava„Ljetopis o Kralju Tvrtku“ se bavi životom velikog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića i dramski je prikaz života ove velike historijske ličnosti BiH i Balkana. Akcent dramske predstave je na unutrašnjim odnosima njegovog porodičnog i društvenog okruženja u kojem je živio i djelovao, ali pored toga je imelodrama o samom privatnom životu Kralja Tvrtka. Za ovu predstavu možemo reći i da pripada političkom teataru, jer sama predstava istražuje veze između najvećeg bosanskog vladara i današnje BiH.

Pored izvrsnog Dine Mustafića, ostatak umjetničkog tima predstave čine priznati bosanskohercegovački umjetnici. Scenografiju ove predstave dizajnirao je likovni umjetnik Osman Arslanagić, a kostimografiju je pripremila Amra Zulfikarpašić. Muziku za predstavu „Ljetopis o Kralju Tvrtku“ komponovao je muzičar Damir Imamović.

U predstavi igraju: Muhamed Hadžović, Senad Bašić, Kaća Dorić, Helena Vuković, Vanja Matović, Mirna Jogunčić, Mirza Ćatibušić, Elmir Krivalić, Mehmed Porča i Enes Salković.

Projekat „Ljetopis Kralj Tvrtko“ je nastao uz podršku Vlade Kantona Sarajevo, Ministarstva kulture i sport KS, kao i drugih partnera. Sponzori predstave su kompanija Bingo i Maestro Suits.

Ulaznice po cijeni od 10 KM se mogu kupiti u CD shopu Mido i na biletarnici Panonskih jezera, a u prodaji su od četvrtka 14.07. 2022. godine.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*