SDA, DF I HDZ BiH ponovo u akciji formiranja vlasti?

Nakon što su sinoć lideri Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) na sastanku u Sarajevu postigli saglasnost o načinima na koji bi mogla biti formirana vlast u Federaciji BiH, danas bi trebalo da bude održan sastanak i sa Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH (HDZBiH) o  istoj temi.

Kako su nakon jučerašnjeg sastanka izjavili lideri SDA i DF-a, princip bi trebalo da bude taj da se svi učesnici u razgovorima odreknu nekih od dosadašnjih zahtijeva.

Potsjećamo, HDZ BiH nije do sada želio pristati da jedno ministarsko mjesto prepusti DF-u, nakon čega bi ove dvije stranke imale isti broj ministara u Vladi Federacije BiH. Na ovome je insistirao lider DF-a Željko Komšić uz isticanje činjenice da njegova stranka ima bolji izborni rezultat od HDZ-a BiH.

HDZ BiH se ne želi odreći liderske pozicije u Ministarstvu finansija, a isto ministarstvo želi voditi i DF. I ovo je mjesto gdje bi mogao da bude iskorišten princip da se svi odreknu nečega, što su do sada smatrali svojim pravom pri formiranju federalne Vlade.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*