Schmidt razmatra nametanje tehničkih izmjena Izbornog zakona

U medijima su objavljene informacije da se visoki predstavnik Christian Schmidt priprema nametnuti izmjene Izbornog zakona BiH. 

Te su najave dodatno podgrijale i javne objave političara, poput zastupnika SDP-a BiH Saše Magazinovića.

– Učestali pozivi iz različitih međunarodnih krugova. Tačno je sve što se pojavilo u medijima. Visoki predstavnik se konsultuje o namjeri da izađe u susret HDZ-u izmjenama koje se odnose na formiranje vlasti, napisao je Magazinović. 

No kako doznajemo, Schmidt se zapravo priprema nametnuti izmjene koje se odnose samo na tehničke izmjene izbornog zakona. Uporište za nametanje ovih izmjena Schmidt vidi u činjenici da su političke stranke i iz vlasti i iz opozicije u dosadašnjim pregovorima najviše napretka ostvarile upravo po pitanju tehničkog unapređenja procesa. To bi značilo da će već na Općim izborima u oktobru biti poboljšan integritet procesa i sami izbori biti transparentniji.

Ove izmjene ranije je “blokirao” HDZ BiH s namjerom da se u paketu rješava i politički aspekt izmjena Izbornog zakona, posebno u dijelu popune Doma naroda. No, u situaciji kada je jasno da to nije moguće provesti prije izbora i HDZ-u bi odgovarao transparentniji izborni proces, obzirom da ova stranka gotovo da i nema konkurenciju u hrvatskom biračkom tijelu. 

Iako su brojne stranke sa sarajevskom adresom već reagirale protiveći se nametanju izmjena Izbornog zakona u pogledu, kako navode, “ispunjavanja želja HDZ-a, sve su prilike da pušu u hladno i da će ukoliko se odluči koristiti bonske ovlasti, visoki predstavnik djelovati samo u pravcu tehničkih izmjena. 


(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*