Izazovi uvodjenja 5G mreže u regionu

Bezbjedna primjena 5G mreže u regionu jugoistočne Evrope glavna je tema trodnevne radionice, koja je protekle sedmice održana u Zagrebu, u organizaciji Programa za razvoj privrednog prava (CLDP) pri Ministarstvu trgovine SAD i Partnerstva za digitalnu povezanost i sajber bezbjednost (DCCP), na kojoj je učestvovao i tim Regulatorne agencije za komunikacije na čelu sa generalnim direktorom Draškom Milinovićem.

U fokusu radionice bila su pitanja bezbjednosti 5G mreže, primjena principa otvorene pristupne mreže Open RAN i raznolikosti dobavljača opreme, a cilj je promovisanje otvorene, bezbjedne i interoperabilne primjene 5G mreže, u skladu sa uspostavljenim standardima digitalne povezanosti i sajber bezbjednosti. U uvodnim izlaganjima naglašeno je da je kod razumijevanja 5G mreže važno imati u vidu da je njeno uvođenje jedna od osnovnih pretpostavki razvoja digitalne ekonomije.

Trećeg dana radionice, učesnici iz privatnog i javnog sektora, na posebnom panelu diskutovali su o izazovima razvoja 5G mreže u regionu jugoistočne Evrope, u zemljama koje još uvijek nisu u članstvu Evropske unije. Urađen je pregled trenutnog stanja uvođenja i razvoja mreže, razgovaralo se o predstojećim koracima koje svaka država regiona pojedinačno preduzima, i identifikovana specifična tehnološka pitanja u kojima postoji zajednički interes i potreba za regionalnom saradnjom i razmjenom iskustava u ovoj oblasti tehnološkog razvoja telekomunikacija.

Na ovom skupu, koji je podržao Stejt department i uz prisustvo predstavnika američke Savezne komisije za komunikacije (FCC), delegacije profesionalnih agencija, privatnog sektora i globalnih partnera, pružili su stručnu pomoć učesnicima radionice iz zemalja šireg regiona, i identifikovali glavne oblasti tehničke saradnje i pomoći u narednom dugoročnom periodu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*